HT s FER-om pokrenuo inkubator za novi kadar

Autor: Bernard Ivezić , 30. svibanj 2016. u 22:01
Marija Felkel, članica Uprave HT-a za HR/FOTO

FER-u je suradnja prilika za novi milijunski ugovor o transferu znanja s HT-om.

Hrvatski telekom (HT) pokrenuo je vlastiti inkubator, ali umjesto stvaranja novih startupa u ovom inkubatoru, prigodno nazvanom HT STEM HUB, planira stvarati novi kadar. U ponedjeljak je u Zagrebu predstavio prvu suradnju u sklopu HT STEM HUB-a sa zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računarstva.

Marija Felkel, članica Uprave HT-a za ljudske resurse, kaže da bi bili sretni kada bi mogli u novi HUB uključiti i tisuću studenata.  "Dosad smo stipendirali sedam studenata s FER-a, a sada nam je cilj uz stipendije ponuditi mnogo širu suradnju FER-u i njegovim studentima koja ide do toga da smo pronašli 40 konkretnih projekata na kojima će studenti moći praktično raditi s mentorima te tako steći iskustvo i priliku da se zaposle u HT-u", kaže Felkel. Boris Drilo, direktor za razvoj tehnologije u HT-u, kaže da su dio Deutsche Telekoma, najvećeg operatera u Europi, te da kao takvi imaju pristup najnovijim telekom i IT tehnologijama.

"Zato možemo kroz HT STEM HUB ponuditi iskustvo rada u kompaniji koja ima visoko izgrađenu korporativnu kulturu, vrhunsku tehnologiju, ali koja ujedno može ponuditi priliku za rad na paneuropskim projektima i time mogućnost napredovanja i izvan granica Hrvatske", kaže Drilo. Gordan Gledec, prodekan FER-a, ističe da su projekti poput HT STEM HUB-a nužni kako bi se popularizirala znanost koja je nužna za funkcioniranje današnjeg gospodarstva. Gledec navodi da se na FER godišnje upiše 650 studenata, a da ukupno na fakultetu studira 3300 studenata.

Taj fakultet zapošljava 500-tinjak stručnjaka, većina su predavači, ali ima i oko 120 istraživača koje financira mahom kroz EU projekte. "HT i FER surađuju od 50-ih godina prošlog stoljeća, a posljednjih desetak godina ta se suradnja dodatno intezivirala", kaže Gledec. Bivši dekan Vedran Mornar potpisao je prvi ugovor o transferu znanja sa HT-om vrijedan tri milijuna kuna u tri godine. Realizirano je 75 posto svih projekata. Nakon toga je potpisao ugovor od šest mil. kn na pet godina. "Sad se nadamo novom ugovoru od 9 ili 12 mil. kn", kaže Gledec.

Komentirajte prvi

New Report

Close