Dominacija interneta sve veća

Autor: Poslovni dnevnik , 04. travanj 2017. u 22:01
Analiza 24sata i Ipsosa pokazuje da čak 42 posto Hrvata smatra da je web točan i pouzdan/ FOTOLIA

Internet danas najviše utječe i na odluku o kupnji i to za 35 posto građana, pokazalo je novo istraživanje.

Internet je uvjerljivo najčešće korišteni medij u Hrvatskoj, a građani mu puno više vjeruju nego lani. To je pokazalo istraživanje agencije Ipsos i 24sata koje otkriva dominaciju interneta na hrvatskom medijskom tržištu. Istraživanje je provela agencija Ipsos na reprezentativnom uzorku od 800 ispitanika tijekom veljače i ožujka 2017. , kombinacijom online upitnika na članovima Ipsosovog online panela za korisnike interneta i osobnim intervjuima u kućanstvu za one koji ga ne koriste.

Prestigao televiziju
Snaga interneta već je potvrđena u lanjskom istraživanju, a ovogodišnje je samo potvrdilo da je on glavni izvor na koji po informacije dolazi čak 62 posto Hrvata, dok 27 posto navodi televiziju kao glavni izvor. Isto tako, 69% Hrvata dolazi na internet kako bi našli informacije koje ne mogu naći drugdje, dok ih za televiziju to govori 20%. Internet je tijekom godine značajno prestigao televiziju kao medij kojem se najviše vjeruje. Tako više od 45 posto ispitanika navodi internet na prvom mjestu, dok je televizija tek na 35 posto. Važna je i točnost i pouzdanost informacija na internetu, koji je i ovdje s 42 posto prvi izvor potrage među Hrvatima.

Web dominira cijeli dan
Gotovo 73 posto građana internet koristi više puta dnevno, a dominira tijekom cijelog dana. Kad je riječ o vremenu koje se provodi na internetu, čak 28,5 posto Hrvata online provede više od 4 sata na dan. S druge strane, toliko vremena pred televizorom provede četiri puta manje Hrvata. Vikendom se broj penje na 33 posto, dok je 19,3% građana više od 4 sata pred televizorom. Vrijeme koje se troši na internetu neovisno je o danu u tjednu. Dok se televizija najviše gleda kod kuće, internet, kao i radio te tiskani mediji se osim u domu prati i izvan njega. Gleda li se pojedinačna vrsta uređaja, Hrvati sa 75,2 posto najviše surfaju preko mobitela. Istraživanje je pokazalo i da su Hrvati majstori multitaskinga. Čak 71 posto građana koristi internet dok gledaju televiziju, ali u isto vrijeme najčešće (43 posto) gledaju sadržaje koji nemaju veze s onim što je na programu. Internetu se korisnici još više okreću dok traju reklame, pa tada 28 posto gledatelja pažnju usmjeri na ekrane tableta ili telefona.

Putokaz za šoping 
Internet danas najviše utječe i na odluku o kupnji i to za 35% građana. A ta se snaga vidi i kod potrage za informacijama o proizvodu ili općeg dojma o nekom novom brandu kod 40% građana.  S druge strane, reklame na TV i u tiskanim medijima imaju podjednak utjecaj kod odluke o kupnji (19 i 21 posto), a približno je isti utjecaj i kod informiranja o proizvodu ili stvaranja dojmova o brandu. Istraživanje otkriva i kako oni stari između 18 i 34 godine u prosjeku značajno češće koriste internet od prosjeka prema svim svrhama korištenja interneta. A nakon emaila i komunikacije preko raznih servisa za slanje poruka, njima je sljedeći (81,7 posto) glavni razlog surfanja potraga za korisnim informacijama, a potom slijedi informiranje o aktualnim vijestima.

Preuzimanje istraživanja

Odličan, a besplatan 'alat' za oglašivače
24sata i ove godine poklanja veliko Ipsosovo istraživanje o navikama konzumiranja medija hrvatskih potrošača. Kroz rezultate istraživanja vodi vas Pero, jedan sasvim obični hrvatski potrošač. Prateći njegov dan u stvarnom vremenu, možete saznati kako Pero prati medije u svakom trenutku svog dana što će posebno pomoći oglašivačima da još bolje planiraju svoje kampanje. Posjetite Peru na www.pero.24sata.hr i besplatno preuzmite cjelovito, iscrpno istraživanje medijskih navika u Republici Hrvatskoj.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close