Njemački Conrad u Hrvatskoj: Najjeftini proizvod 0,68 kn, najskuplji 16.456 kn

Autor: Poslovni dnevnik , 12. srpanj 2013. u 12:01
Screenshot

Da biste kupovali u Conradu više ne trebate putovati u Austriju ili Sloveniju. Ukupan asortiman Conrada u Njemačkoj broji više od 370.000 proizvoda.

'Da biste kupovali u Conradu više ne trebate putovati u Austriju ili Sloveniju', priopćili su iz njemačkog lanca elektroničkom opremom. Naime, dana 1. srpnja Conrad.hr otvorio je vrata svoje nove web trgovine u Hrvatskoj s više od 50.000 proizvoda.

U novoj web trgovini mogu se pronaći proizvodi poput elektroničkih gadgeta, raznih uređaja za dom i vrt, dječjih igračaka, multimedije, auto opreme i alata. Kupac dobiva garanciju od 12 mjeseci za svaki proizvod, koji može isprobati u vlastitom domu. Ako to ipak nije ono što ste tražili, kupac ga može vratiti u roku od 14 dana, a na račun će biti vraćen sav uplačeni novac. S logističkim centrom u Europi, svakog dana Conrad isporučuje preko 35.000 paketa u više od 100 zemalja širom svijeta, a u vrijeme zimskih blagdana taj broj premaši i 50.000.

S obzirom na povećanje asortimana kao i na povećanje broja pošiljaka u tijeku je gradnja novog većeg logističkog centra. U ovom trenutku ukupan asortiman Conrada u Njemačkoj broji više od 370.000 različitih proizvoda, a uskoro će se sve veći dio tog asortimana naći i u Conrad.hr. Je li datum 1. srpnja, kada je Hrvatska i službeno postala članicom EU, za otvaranje web shopa bio simboličan ili prije svega oportun, hoće li Conrad zapošljavati u Hrvatskoj te gdje će otvoriti novi logistički centar upitali smo Slavicu Prijon, direktoricu tvrtke.

Je li datum otvaranja nove web trgovine u Hrvatskoj, 1. srpnja, dan ulaska Hrvatske u EU samo simboličan, ili je riječ o olakotnim okolnostima koje ulazak u EU predstavlja za strane kompanije koje žele poslovati u Hrvatskoj, odnosno, u ovom slučaju – otvoriti web shop? Možete li nam navesti koje su to olakotne okolnosti koje strane kompanije uživaju na hrvatskom internet tržištu nakon ulaska u EU?

Datum postavljanja nove web stranice je zbir obiju činjenica. Datum 1.7. veliki je dan za Hrvatsku i njene građane, dan kada je EU otvorila svoja vrata hrvatskim građanima i poduzetnicima. No to je veliki dan i za Njemačku kao i tvrtku Conrad. Zbog toga smo upravo taj dan htjeli proslaviti otvaranjem nove web trgovine s našim dosadašnjim i budućim suradnicima, klijentima i potrošačima, i omogućiti im još bolju dostupnost naših proizvoda. Naravno, tu je i olakotna okolnost u smislu smanjenja dosadašnjih birokratskih zapreka o kojima se već pisalo u medijima.

U priopćenju poslanom medijima navodi se kako je, s obzirom na povećanje asortimana, kao i na povećanje broja pošiljaka, u tijeku gradnja novog većeg logističkog centra. Gdje će taj logistički centar biti smješten i možete li nam reći nešto o njemu? Koliko će radnih mjesta otvaranjem tog centra biti otvoreno?

Logistički centar u njemačkom mjestu Wernbergu biti će proširen za dodatnih 13.000 m2 a asortiman će se povećati na 500.000 proizvoda. U logističkom centru svi procesi su automatizirani, od primitka robe i svrstavanja u za to predviđena mjesta u skladištu do pakiranja proizvoda za krajnjeg potrošača. U ovom trenutku samo je 10 km pokretne trake po kojoj se odvija automatski proces slaganja kartonske kutije u kojoj će proizvod biti poslan, adresiranja, smještanja svih potrebnih popratnih materijala, smještanja proizvoda i zaštitnih materijala u kutiju, automatskog lijepljenja paketa do smještanja paketa na točno određenu paletu za svaku od više od 120 zemalja u koje se vrši dostava. U tvrtki Conrad ukupno je zaposleno preko 4.000 zaposlenika, a obzirom na novi logistički centar ali i na proširenje usluge na hrvatskom tržištu otvorit će se novih 760 mjesta.

Koji je najjeftiniji, a koji najskuplji proizvod koji se mogu naći na online shopu?

Najjeftiniji Conradov proizvod je Bipolarni tranzistor Diotec po cijeni od 0.09 eura, odnosno oko 0,68 kuna. Kako do kraja ovog mjeseca, u svrhu proslave imamo akciju u kojoj Conrad plaća sve troškove dostave. Dostava za bilo koji proizvod pa čak i za ovaj po cijeni od 0,68 kuna neće biti naplaćena odnosno kupac će platiti isključivo 0,68 kuna kolika je cijena proizvoda. Rijetko koja web trgovina može ispuniti takve zahtjeve obzirom da troškovi logistike još uvijek imaju dobar udio u troškovima poslovanja, no sigurni smo da će daljnim razvijanjem globalnog tržišta, kao i web trgovine i logistike, ti troškovi bivati sve manji. Osim toga, dok se kod nekih drugih većih trgovina proizvodi naručuju tek kada su kupljeni, Conrad je jedna od rijetkih tvrtki koja 90% asortimana ima u skladištu te i zbog toga može omogućiti dostavu jednog proizvoda čak i ako se radi o cijeni koja je manja od 1 kune. Najskuplji proizvod u Conrad.hr web trgovini je LCR mjerni most po cijeni od 2.178 eura odnosno oko 16.456 kuna.

Navodite kako je svaki Conradov proizvod posebno testiran te da je prošao strogu njemačku kontrolu kvalitete. Možete li nam opisati proces tog testiranja kvalitete, što on uključuje?

Tako je, svaki proizvod je testiran i prošao je strogu njemačku kontrolu kvalitete. U Wernbergu se nalazi Conrad Quality Control centar, laboratorij u kojem se provjeravaju proizvodi te se provjerava i njihov certifikat. Provjera se vrši za svaku seriju proizvoda. Tek nakon što su proizvodi zadovoljili sve uvjete, ulaze u sistem odnosno označava ih se raspoloživima za prodaju. U Wernbergu se također vrši i servis proizvoda.

Što očekujete od ulaska na hrvatsko tržište? Kako vidite općenito sektor online trgovine u Hrvatskoj – koje su njegove mane, a koje prednosti?

Očekujemo da će naši novi hrvatski potrošači prepoznati kvalitetu proizvoda ali i usluge koju Conrad pruža, kao što je prepoznaju dosadašnji kupci i klijenti. Dnevno dobijamo niz pozitivnih feedbacka od dosadašnjih kupaca koje je prilično razveselilo što su proizvodi sada dostupniji te širina asortimana koju smo sad u mogućnosti pružiti na hrvatskom tržištu. Sektor online trgovine u Hrvatskoj je još uvijek nerazvijen u odnosu na države EU. Međutim, to je naša prilika, kao i prilika za sve ostale web trgovine koje su prisutne i koje planiraju nuditi svoje proizvode na hrvatskom tržištu.

Portal Poslovni.hr objavio je članak o otvaranju Conradovog web shopa u Hrvatskoj, pa je jedan od čitatelja u komentarima na članak istaknuo kako servis 'očito radi protivno zakonima RH'. 'Sve cijene na Conrad.hr su iskazane u € što je protivno hrvatskim zakonima i zavaravanje potrošača', komentirao je jedan od korisnika. Nakon toga uz cijene na Conrad.hr u eurima, dodane su i one u kunama. Možete li nam objasniti ovu problematiku?

Conrad posluje u potpunosti u skladu sa hrvatskim i europskim zakonodavstvom. Cijene su izražene u eurima a okvirni izračun u drugoj valuti, u ovom slučaju u kunama, radi pomoću geolokacije. Obzirom da smo startali prije desetak dana i da nismo mogli sve testirati prije nego što je stranica u potpunosti bila online, tehnički problemi s radom geolokacije su se rješavali u proteklih nekoliko dana i sada su riješeni.

Koliko imate zaposlenih u Hrvatskoj, kanite li zapošljavati ?

Kompletno poslovanje se odvija iz Njemačke, međutim za Sloveniju i Hrvatsku otvoren je call centar u Sloveniji gdje su zaposleni izvorni govornici hrvatskog jezika koji vode korisničku i tehničku podršku za hrvatske potrošače. Uz suradnike koji surađuju po pitanju marketinga, financija i zakonske regulative ukupno šestero ljudi radi na poslovima vezanima za hrvatsko tržište. Daljnje zapošljavanje je u planu, posebno po pitanju korisničke i tehničke podrške.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ponuda u Hrvatskoj im je katastrofa, a cijene nabrijane! Kakvo to mišljenje oni imaju o Hrvatskim kupcima? Zar misle da smo mi totalno informatički neobrazovani? Mogao bih im održati jedan besplatan tečaj o informatičkoj i elekroničkoj opremi i priboru i to na književnom njemačkom. Nek se jave na privat! Ovo njihova Hr stranica im je smijurija od web-shopa!

Taj isti Odys space kosta u hr 198 eura, skuplji 53%.

Ne samo da su cijene u eurima, nego je i web stranica napravljena na hrvatsko-slovensko-njemackom jeziku. Jedan od puno primjera:
http://www.conrad.hr/Ultra-snelle-Dual-Core-1.6-GHz-%28Cortex-A9%29%20-Tablet-PC.htm?websale8=conrad-hr&pi=879720&ci=SHOP_AREA_54366_0403040&otp1=tablink2

“Ultra snelle Dual Core 1.6 GHz (Cortex A9)Tablet PC”-njemacki
Pomoč V ŽIVO! – slovenski

Upute za rukovanje na njemackom i tek na njima se vidi o kojem proizvodu je zapravo rijec.

104 android tableta se nude na conrad.de, a samo 2 na conrad.hr.

Proizvod Odys Genio sa istim karakteristikama kosta tamo 99,95, a ovdje se nudi smo model sa istim karakteristikama za 129,00 koji se vise i ne isporucuje na Conrad.at na primjer. Na Conrad de se za taj novac moze kupiti Odys Space sa 3G.

Tako je i sa drugim proizvodima, a takav amaterizam si jedna Firma dimenzija conrad ne bi smjela priustiti jer kupci u hrvatskoj i nisu bas tako neobrazovani.

Ne cudi besplatna dostava do 31.7 kad ce conrad na ovaj nacin ocigledno rascistiti skladiste.

To Conradu ne bi proslo u njemackoj pa tima kao i ponudom i cijenama pokazuje koliko drzi do hrvatskog potrosaca.

New Report

Close