Ako digitalizaciju ne vode strateški, tvrtke riskiraju digitalnu anarhiju

Autor: Danijel Lijović/VL , 04. listopad 2016. u 22:01
Goran Brnjac, direktor poslovnog razvoja COMBIS-a

Financijske institucije najbolje su u digitalizaciji, slijede automobilska, elektronička, IT… Kaskaju ugostiteljstvo, logistika i transport.

Digitalizacija poslovanja jedna je od najvećih prilika, ali i izazova s kojim se suočavaju kompanije. Pritom pitanje pristupa postaje jedno od najvažnijih, jer ako digitalizacija nije strateški vođena, kompanije riskiraju stvaranje digitalne anarhije. Ističe to Goran Brnjac, direktor poslovnog razvoja COMBIS-a, uoči konferencije koju ta tvrtka organizira u Umagu 13. i 14. listopada, na kojoj će, među ostalim, biti riječi o digitalizaciji poslovanja.

Financijske su institucije najbolje odgovorile na ove nove izazove razvoja tehnologije, a slijede automobilska, elektronička, IT industrija te mediji i telekomunikacije. U digitalizaciji još kaskaju ugostiteljstvo, logistika i transport. "Digitalizacija je neraskidivo povezana s korisnicima, oni žele brzo i kvalitetno digitalno iskustvo, ulogirati se na svoje online račune i vidjeti pravodobno izvještaje o potrošnji svojih usluga", objašnjava Brnjac. Upravo korisnici, smatra, potiču velike promjene u poslovnim procesima, pa ključne riječi digitalnog svijeta postaju "intuitivno sučelje", "konstantna dostupnost", …, a da bi kompanije udovoljile visokim očekivanjima, moraju ubrzati digitalizaciju i ići iznad same automatizacije procesa.

"To znači da moraju ponovno izmisliti poslovne procese s više fleksibilnosti i automatizacije, s manje dokumenata, uz ispunjavanje zahtjeva regulatora i postizanje visoke razine sigurnosti", smatra Brnjac. Drži se da bi se morale "redizajnirati" ne samo organizacijska struktura i poslovni modeli tvrtki, već i vještine i uloge zaposlenika, kako bi se odgovorilo na nove procese. I upravljanje podacima u tvrtki mora biti prilagođeno tako da donošenje odluka bude kvalitetnije. "Uspješna digitalizacija počinje dizajniranjem svakog procesa za budućnost, bez obzira na ograničenja. Mnogi korporativni mitovi mogu biti brzo riješeni kroz razgovor s korisnicima i regulatornim tijelima", tvrdi direktor razvoja COMBIS-a.

 A što se dobiva digitalizacijom? Brnjac kaže da je, osim povećanja prihoda, korist i u snižavanju troškova. Digitalizacija osnažena primjenom biometrijskih tehnologija budućnost je u smislu povećanja sigurnosti i lakoće poslovanja. "Digitalizacijom dokumenata koji se ovjeravaju digitalnim vlastoručnim potpisom s biometrijskim značajkama ostvaruju se višestruki pozitivni učinci poput veće učinkovitosti i više razine korisničkog zadovoljstva",  kaže Brnjac. 

Komentirajte prvi

New Report

Close