17 aplikacija koje će opametiti i ukrasiti vaš smartphone

Autor: IQ magazin , 05. lipanj 2014. u 18:33
Muzei - aplikacija za pozadinske slike

Donosimo izbor korisnih aplikacija koje će vam olakšati svakodnevni život, ali i zabaviti vas!

Pišu: Hrvoje Šarić i Željka Tihomirović

Tekst je izvorno objavljen u 11. broju IQ magazina.

IQ magazin u svom novom broju napravio je velik izbor korisnih aplikacija koje će vam olakšati svakodnevni život, ali i zabaviti vas!

Notif – Podsjetnik koji nećete zaboraviti

Android – besplatno / 1 $

Volite da vas mobitel podsjeti na stvari koje morate obaviti? Najefikasniji način da to obavi jest preko notification aree (crna traka na vrhu ekrana s koje iskaču sistemske obavijesti). Takve obavijesti možete kreirati uz pomoć Notifa, a one mogu biti liste ili slike – jer slika vrijedi tisuću riječi. Genijalna aplikacija koju je napisao srednjoškolac i još je bio promućuran da najzgodnije mogućnosti ograniči na verziju koja se plaća.

<br /> <br /> <br />

Muzei – Napasite oči

Android – besplatno

Najpopularnija nova aplikacija stiže iz Rusije, a njen je autor zamislio da svaki dan zamijeni pozadinsku sliku na uvodnom ekranu prikazujući novo remek-djelo slikarstva, koje bira njegova zaručnica, profesorica likovnog. Ništa posebno, reći ćete (premda cura ima sjajan ukus), ali autor je ostavio mogućnost da se drugi „utaknu“ sa svojim bazama fotografija. To su učinili National Geographic, NASA, Flickr, 500px… pa sad svaki dan možete imati krasnu novu sliku iz kategorije koja vam je najdraža: prirodu, svemir, aute, kućne ljubimce, ljepotice…

Auto Finder (keyboardr) – Čovječe, gdje mi je auto?

Android – besplatno

Zaboravili ste gdje ste parkirali auto? Srećom, postoji nekoliko aplikacija koje se brinu o tome. Samo… treba se sjetiti uključiti ih! Ne i ovu: ona automatski prati kojom se brzinom krećete i tako zna kada ste se zaustavili i parkirali auto – i gdje. Što kažete, bojite se da vam je smartphone pametniji od vas? Ma ne, samo ima bolju memoriju…

 

Writeily – Brze bilješke

Android – besplatno

Na svom mobitelu ili tabletu sigurno ste našli predinstaliranu barem jednu aplikaciju za vođenje bilješki, a možda ste i sami instalirali Evernote ili neki drugi takav program. Writeily je sušta suprotnost Evernoteu: mogućnosti mu se mogu nabrojiti na prste jedne ruke, ali je zato munjevito brz. Tražite li “notes” u koji ćete na brzinu zapisati ideju prije nego što ispari, to je Writeily (s ‘i’ ispred ‘l’ da bi se razlikovao od tekst-procesora Writely koji je kupio Google).

 

Opera Max – Kako preživjeti mobilnu tarifu

Android – besplatno

Ako se krajem svakog mjeseca brinete hoćete li premašiti limit internetskog prometa na mobitelu, ova je aplikacija pravi spas s neba, deus ex machina! Radi tako da sav data promet preko mobilne mreže preusmjerava preko vlastitih servera kako bi sažeo podatke. Jest da tu i tamo malo uspori promet i ne može sažeti baš sve, ali stvar radi: ako imate limit od 1 GB, s Opera Maxom kao da vam je netko poklonio još pola GB. A jesmo li rekli da je besplatno?

Shush! – Kad zvoni?

Android – besplatno

Morrrron! Nitko ne želi da ga telefon osramoti zvonjavom u kinu, crkvi, na predavanju, sprovodu… Naravno da ćete se u svim tim situacijama sjetiti isključiti zvono, ali… isto tako naravno, zaboravit ćete ga kasnije ponovno uključiti pa ćete propustiti važan poziv. Tu uskače Shush!: kad isključite zvono, pitat će vas koliko ga dugo želite držati isključenim, nakon čega će automatski uključiti zvono da vi ne morate o tome razmišljati.

Scanbot – Skener u džepu

Android, iPhone – 0,68$ / 1,99 $

Skeniranje je nešto što će vam sigurno prije ili kasnije zatrebati, a Scanbot je aplikacija koja pretvara vaš mobitel u skener: brzo i jednostavno snima dokumente u PDF ili JPG i smješta ih na Dropbox ili neku drugu lokaciju u oblacima. Zgodan je detalj da može i vas potpis staviti na postojeće dokumente.

Dormi – Spava kao beba!

Android – besplatno 

Dugoj listi uređaja koje je mobitel učinio izlišnima pridružuju se i baby monitori – one spravice nalik na vokitokije koje dolaze u paru: jednu ostavite u sobi s bebom, a na drugoj osluškujete

kao beba spava (i alarmira vas kad zaplače). Dormi uza sve to radi i kao vokitoki: možete bebi pričati kako biste je umirili – iako ste trenutačno daleko i komunicirate s njom preko interneta. Trebat će vam neki stari Android mobitel, ali ako ga nemate, isplati se kupiti novi za nekoliko stotina kuna – jeftinije je od baby monitora.

FireChat – Chatajte i bez veze

Android, iPhone – besplatno

Poslati poruku i kada nemate novca na računu, s mjesta koje nije pokriveno signalom mobilne mreže, pa i bez pristupa internetu sada više nije SF. Treba vam samo smartphone uz pomoć kojeg, zahvaljujući Open Gardeovoj mesh networking tehnologiji, poruku možete dobaciti do korisnika

bilo kojeg iOS ili Android uređaja u radijusu od 10 metara. Nije naročita udaljenost, ali ova tehnologija može bežično umrežavati korisnike i tako širiti doseg. Predviđa se da će se koristiti upravo zato da umreži veliki broj uređaja i omogući besplatan online pristup.

 

Clean Master – Čistačica bez reklame

Android – besplatno

U Play Storeu naći ćete tisuće aplikacija koje tvrde da će magično očistiti memoriju i ubrzati vaš mobitel – ali ova to stvarno i radi (pod uvjetom da ne očekujete čuda). Najbolji je dokaz tome 100,000.000 downloada bez ijednog centa uloženog u reklamu! Clean Master zna nekoliko trikova kako da počisti smeće: primjerice, tvornički instalirane aplikacije, koje se ne daju deinstalirati, može blokirati kako ne bi trošile memoriju.

Groopic – Neka se i fotograf vidi

Android, iPhone, iPad – besplatno

Prolaznik koji vam se činio dovoljno povjerljivim da mu tutnete u ruke svoj skupocjeni aparat kako bi vas zajedno s ekipom uslikao ispred stadiona Barçe promašio je i stadion i ekipu. Grupne su fotografije uglavnom ili takve ili na njima nedostaje fotograf. No sada postoji lukavo rješenje. Uz pomoć aplikacije Groopic snimite dvije fotografije na kojima se osobe koje fotografiraju izmjenjuju. Groopic će ih spojiti, ubaciti oba fotografa i eto, ekipa se može slikati.

PushBullet – Podijeli s PC-a na smartphone i obratno

Android, iPhone – besplatno

Nema toga tko barem jednom nije poslao sam sebi e-mail kako bi neku datoteku prebacio s računala na mobitel ili obrnuto. Ali najjednostavniji je i najbrži način za razmjenu dokumenata među različitim uređajima PushBullet, uz pomoć kojeg linkove, slike, dokumente ili bilješke možete učas podijeliti s bilo kojim uređajem, pa čak i s prijateljima. Poslani dokument odmah se učitava, a na zaslonu se pojavljuje notifikacija poput one za SMS. A i otvara se jednostavno poput SMS-a.

Carousel – Napravite reda u kutiji s fotkama

Android, iPhone – besplatno

Koristite li Dropox, Carousel će vam biti poput kandirane trešnje na omiljenom kolaču. Sve fotografije iz Dropboxa i galerije možete imati na jednom mjestu složene u interaktivni timeline i grupirane po temi pa vam se više neće dogoditi da uzalud tražite fotke po raznim mapama i rijetko pronađete onu koja vam taj tren treba. Ako do sad niste koristili Dropbox, eto razloga da počnete.

Style·Eyes – Nabavite i vi haljinu boje fuksije

Android, iPhone – besplatno

Susjeda ima novu haljinu boje fuksije, kolegica iz ureda najnovije teget-plave cipele, što u vama izaziva zavist? Naravno, ne biste ih ni u snu pitali gdje su to kupile, već biste radije do iznemoglosti surfali internetom ili lunjali šoping-centrima u potrazi za predmetima želje. Tim je strašnim mukama kraj jer uz Style·Eyes jednostavno uslikate odjeću koju želite i aplikacija pronađe istu ili sličnu te brend, cijenu i dućan u kojem je možete kupiti.

Frontback – Selfie u kontekstu

Android, iPhone – besplatno

Snimiti selfie postalo je uobičajeno i društveno sasvim prihvatljivo. Na svakom koraku netko namješta duckface, krivi se ili krevelji i slika vlastitu facu smartphoneom iz neprirodno pružene ruke gotovo iščašene iz ramena. Ali sada je selfie dobio novu dimenziju – kontekst. Frontback je zabavna aplikacija koja aktivira i prednju i stražnju kameru u razmaku od pet sekundi i obje slike spaja u jednu. Naravno, spremnu za Facebook!

 

MyScript MathPad – Zapiši integral, limes, dvojni razlomak, eksponent…

iPhone, iPad – besplatno

Sezona je priprema za maturu i ispitne rokove. Matematika je aktualna i svako malo će se naći zadatak koji treba zapisati i podijeliti ili poslati, što nije nimalo lako ako se radi o kobasici od jednadžbe prepunoj matematičkih simbola. Na zaslonu MathPada rukopisno zapišite jednadžbu, a aplikacija će izraz pretvoriti u oblik koji po želji možete poslati kao sliku, tekst ili MathML zapis spreman za integriranje u različite formate na računalu.

7 MinuteWorkout – Prečacem do zdravlja

iPhone, iPad – besplatno

Sve one koji se ne mogu natjerati da cijeli sat provedu na fitnessu obradovat će informacija da je jedna znanstvena studija pokazala da se sve vježbanje potrebno za zdravo tijelo i duh može sažeti u samo 7 minuta, ali dosljednog i redovitog vježbanja. Na temelju zaključaka te studije nastala je ova aplikacija koja vas vodi kroz 12 intenzivnih vježbi u trajanju od po 30 sekundi sa 10 sekundi pauze između njih.

Komentirajte prvi

New Report

Close