17 aplikacija koje će ukrasiti i opametiti vaš mobitel

Autor: IQ magazin , 14. studeni 2014. u 14:23
Thinkstock

Donosimo izbor mobilnih aplikacija koje vam mogu dobro poslužiti!

Autori: Hrvoje Šarić i Željka Tihomirović

Izbor aplikacija izvorno je objavljen u novom broju magazina IQ

Wakie

Probudi me, stranče

Android – besplatno

Isprobali ste sve one alarme kod kojih morate dubiti na glavi, naganjati robota ili rješavati zadatke da biste dokazali da ste budni? Evo jed(i)ne budilice koja će vas sigurno razbuditi: Wakie. U njoj vas, naime, bude nepoznati ljudi. Živi ljudi, korisnici Wakieja, a ne roboti. Bit će zanimljivo čuti novi nepoznati glas svako jutro…
 

Bring

Dobro ugođen šoping

Android – besplatno

Bring je najbolja šoping-lista ikad: upravo je nevjerojatno kako se lako koristi. Proizvod dodajete na listu tako da kliknite njegovu sliku (ako je nema, dovoljno je upisati ime da ga dodate; na engleskom – hrvatski nije podržan). Dulji klik na sliku omogućuje upisivanje detalja, a kad ga kupite, samo opet kliknite da ga izbacite s liste. Listu možete dijeliti s ukućanima (što se, primjerice, kod Evernotea plaća – ovdje ne). Čista petica!
 

Month calendar Widget

Zidni kalendar

Android – besplatno / 1,5-2,5 $

Čak i nešto toliko bazično kao što je kalendar može se napraviti drugačije, vizualno dopadljive, praktičnije i ugodnije za uporabu – dokazuje ova aplikacija. Zapravo, ovo nije aplikacija nego widget, preciznije kolekcija njih desetak (ima ih još, ali se plaćaju) koji izgledaju kao zidni kalendar na kojem možete i letimičnim pogledom vidjeti što vas čeka u tekućem mjesecu.
 

Schemes

Programirano slanje poruka

Android – besplatno, 1,34 $

Postoji više od nekoliko aplikacija kojima možete zadati da se u određeno vrijeme nešto postave na Facebook i Twitter (HootSuite je naš favorit), nekoliko njih koje to rade s e-mail porukama (Boomerang), ali Schemes to radi sa svim spomenutim plus SMSovima. Asketski jednostavna aplikacija, ali radi svoj posao dobro.
 

Over

Slika s porukom

Android, iOS – 2 $

Postoji mali milijun aplikacija kojima svoje fotografije možete ukrasiti nekim tekstom ili črčkarijom, ali Over je najbolja među njima. Vrijedi ta dva dolara – a ako budete spretni s njom, možda postignete internetsku slavu kad vam meme postane viralan.
 

Handcent SMS

Za SMS ovisnike

Android – besplatno

Tražite li aplikaciju koja nudi najviše mogućnosti za SMS-ove – to je ta. Posebna melodija za posebne osobe; skrivanje poruka od nekih osoba (za koje ne biste voljeli da ih vide neke druge osobe); slanje u određeno vrijeme; backup; pretraga; slanje/primanje poruka s računala i tableta bez SIM-a… svega ima!
 

KeepScreen

Čitanje bez granica

Android – besplatno

Kako biste se osjećali da vam netko ugasi svjetlo dok čitate? Naši smartphonei i tableti upravo to rade: isključuju ekran da bi prištedjeli bateriju. KeepScreen aplikacija je kojom možete namjestiti koje će aplikacije držati ekran non-stop upaljenim – korisno za čitanje, a još više za GPS navigaciju.
 

RadioTunes

Dobar radijski izbor

Android, iOS, Windows Phone, Blackberry – besplatno/ 7 $ mjesečno

Ako volite internetski radio, vjerojatno ste otkrili TuneIn i slične aplikacije koje nude desetke tisuća radiostanica – i zahtijevaju puno vremena dok se probijete kroz golem izbor i brojne mogućnosti. Ako samo želite slušati odličnu glazbu – odaberite RadioTunes (bivši Sky.fm) koji nudi samo 70-ak stanica, ali svaka od njih jedna je od najboljih u svijetu za svoj žanr.
 

Weatherback

Kapljice kiše na ekranu

Android – besplatno / 1,33 $

Animirane pozadine koje se mijenjaju u skladu s vremenskom prognozom nisu novost, ali ova je baš praktično izvedena. Weatherback je, naime, dodatni sloj koji se prikazuje na postojećoj pozadini u obliku kapljica kiše, zraka sunca, maglice, snijega ili treperavih zvijezda noću. To je jednako informativno kao animirane pozadine, a možete zadržati pozadinu koju volite – i prištedjeti bateriju.
 

123D Catch

3D bez muke

Android, iPhone – besplatno

Modeliranje u 3D-u kompliciran je i skup proces koji obavljaju profesionalci na papreno skupim računalima. Barem je tako bilo dosad, dok Autodesk nije izdao ovu aplikaciju koja omogućuje stvaranje 3D objekata tako da ih pažljivo snimite sa svih strana kamerom mobitela. Aplikacija zatim sama od tih fotografija snima 3D model – koji ćete jednog dana, kad 3D printeri prestanu biti tako skupi, moći i otisnuti. Do tada – ovo je zabavno…
 

Music Tagger

Glazbeni urednik

Android – besplatno

Ako vam je mobitel krcat pjesmama koje se zovu Track 03, prije ili kasnije ćete morati uvesti reda u svoju kolekciju glazbe. Ili ne – dajte da ova aplikacija napravi to za vas: pretraži pjesme, nađe im imena i izvođače, preimenuje ih, složi u albume, doda im slike omotnica i tekstove… šteta što ne zna brisati prašinu i glačati!
 

Brainwave

Bravo, maestro!

Android, uskoro iOS – zasad besplatno

Ova aplikacija omogućuje da upravljate reprodukcijom glazbe sa smartphonea… ne, nije ono što ste prvo pomislili: moždanim valovima nego – rukama. Mahanjem rukom možete pauzirati, zaustaviti, nastaviti glazbu, prebaciti na sljedeću pjesmu… Kao da ste maestro. Brainwave radi tako da kamera prati što se događa pa ne radi u mraku, ali zato radi u autu, što zna dobro doći.
 

Filelize

Kopija u oblacima

Android, iPhone – besplatno

Ako ste se ikad zapitali što će vam onaj silni prostor koji vam se besplatno nudi u oblacima – evo odgovora. Nakon što instalirate Filelize, svaki dokument koji otvorite na Windows računalu – bio to Word tekst, Excel tablica, slika, video ili nešto peto – automatski će se kopirati u oblak (možete birati: Dropbox, Google Drive, OneDrive ili Box) kako bi vam bio pri ruci i na smartphoneu ili tabletu. Priznajemo, nije najuzbudljivija aplikacija, ali ne košta ništa, a možda jednog dana dobro dođe…
 

Normal

Za nenormalne baterije

iOS – besplatno

Ima li korisnije aplikacije od one koja omogućuje dulji rad na baterije? Ova se temelji na jednostavnoj zamisli: prati koliko koja aplikacija „ždere“ bateriju, provjerava je li to normalno (uspoređujući je s vlastitom statistikom) i preporučuje koje da aplikacije „ubijete“ da biste prištedjeli bateriju. Naravno, najveći „žderači“ su aplikacije koje rade u pozadini, bez vašeg znanja, i uopće vam ne trebaju…
 

Ultimeyes Pro

I oči mogu vježbati

Android, iOS – 5,99 $

Nije se lako pomiriti sa slabljenjem vida, no možda se to donekle može usporiti i odgoditi nabavu prvih naočala za čitanje. Ultimeyes je aplikacija koja u tome može pomoći. Sastoji se od ciklusa vježbi koje pridonose poboljšanju vida, olakšavaju čitanje pri slabijem svjetlu, izoštravaju noćni vid. Cijela stvar radi koristeći prirodnu sposobnost mozga da oporavi i ojača određene funkcije centra za vid. Rezultat, naravno, ovisi o svakom pojedincu, ali kod nekih je do poboljšanja došlo već nakon 3 tjedna. Izgleda da vrijedi pokušati.
 

WaterColors

Dokona zabava u boji

iOS – besplatno

Zabavite se miješajući plavu, crvenu, žutu kao da miješate boje za akvarel, ali na zaslonu iPhonea. Ova zarazna igrica potpuno će vas uvući u svoje šarenilo i uposliti vaš potencijal za kombiniranje. U početku ćete miješajući dvije po dvije boje zapravo uhvatiti zalet, a onda će svaka nova razina tražiti novu ideju za rješenje. Kad krenete s tri boje, zabava tek počinje.
 

Price Helper

Prekogranični šopingasistent

Android, iPhone – besplatno

U inozemstvu ste, u šopingu, i stalno preračunavate cijene u kune? Prije nego što vas zaboli glava i prije nego što napravite grešku i kupite nešto skupo uvjereni da ste prošli jeftino, probajte ovu aplikaciju. Onda radi tako da uperite kameru u cijenu, a ona je automatski pretvori u kune prema aktualnom tečaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close