Zoe će stajati 13.700 € koliko i novi Clio

Autor: Tomislav Oharek , 05. ožujak 2013. u 22:00
Zoe je jedna od električnih zvijezda ovogodišnje izložbe automobila u Ženevi/EPA

Nissan je srezao cijenu svog električnog automobila Leaf, koji će se u SAD-u prodavati za 28.800 dolara.

Renaultov prvi kompaktni električni automobil ovog mjeseca doći će u autosalone diljem Francuske.

U francuskoj kompaniji se nadaju dobroj prodaji zahvaljujući subvencijama vlade od 7000 eura, čime će Zoe u prodaji stajati kao i automobili s konvencionalnim motorima. Ovog mjeseca bi u Velikoj Britaniji trebala početi proizvodnja Leafa, Nissanove električne uzdanice, pa će se ovaj pristup konačno dobiti i nedvosmislen sud javnosti.Uspjeh u prvim danima prodaje opravdao bi odluku predsjednika Uprave Renaulta Carlosa Ghosna da u istraživanje, razvoj i proizvodnju nove game električnih automobila uloži četiri milijarde eura. Ghosn je inače bio i predsjednik Uprave Nissana, kompanije s kojom Renault tijesno surađuje još od 1999. godine. On je ipak ublažio svoju prognozu kako će do 2020. godine čak 10 posto svih automobila biti na struju. Tako je prošlog mjeseca rekao da očekuje kako će takvi automobili držati 10 posto tržišta u državama u kojima će se prodavati.

Dosta je konzervativnija prognoza Europske udruge proizvođača automobila koji procijenjuju kako će električni automobili u idućem desetljeću imati udjel u prodaji između dva i osam posto, uz uvijet da vlasti prošire i harmoniziraju infrastrukturu za punjenje takvih vozila. U Renaultu, ali i francuskoj vladi koja inače drži 15% dionica te kompanije, nadaju se kako će vrlo konkurentna cijena Zoeja omogućiti da se riješi taj problem. Naime, kupci oklijevaju pri kupnji automobila, koji nisu previše cjenovno pristupačni i imaju doseg od u prosjeku 200 kilometara, ako nema dovoljno stanica za punjenje. S druge strane, ulagači nisu spremni investirati u novu infrastrukturu dok na cestama ne bude dovoljno električnih automobila kojima bi se ta ulaganja isplatila. "Već se bilježe dobri rezultati naše odluke da subvencioniramo prodaju 'zelenih' automobila. Zoe košta koliko i novi Clio, a u posljednjih šest mjeseci udvostručena je prodaja zelenih automobila u Francuskoj", reako je za The Wall Street Journal francuski ministar gospodarstva Arnaud Montebourg.

Istraživanjem tržišta zadovoljna je i Beatrice Foucher, koja je na čelu Renaultovog odjela električnih vozila. Kaže kako su potencijalni kupci bili poprilično ugodno zatečeni cijenom po kojoj će se prodavati Zoe, a koja će u Francuskoj iznositi 13,700 eura. Time je otklonjena jedna od najvećih dosadašnjih prepreka u kupnji električnih automobila, odnosno njihova visoka cijena. I Nissan je srezao cijenu Leafa pa će se u SAD-u prodavati 18% jeftinije od planiranoga, za 28.800 dolara.Renault i Nissan svakako su u vrijeme teške krize autoindustrije mnogo stavili na kocku velikim investicijama u električne automobile i ako se pokaže da su bili u pravu ugrabit će vrlo velik dio potencijalno ukusnog kolača. Uprave trenutno ni ne razmišljaju o suprotnome jer teško da bi se te kompanije oporavile od fijaska prodaje.

Komentirajte prvi

New Report

Close