Želite godišnju stanarinu plaćati 7 kuna: Preselite se u ovaj gradić

Autor: Poslovni.hr , 29. kolovoz 2016. u 09:42
Foto: Thinkstock

Od stanovnika ovog mjesta očekuje se i da svojim radom i životom doprinose zajednici time što će preuzeti ulogu noćnog čuvara, zvonara crkve ili vrtlara.

Kada bi vam netko rekao da postoji gradić u kojem godišnja stanarina stoji svega sedam kuna (88 centi), vjerojatno biste pomislili da se šali. A kada bi još tome dodao da se mjesto nalazi u Njemačkoj, pomislili biste da je poludio. No, takvo mjesto zaista postoji, a riječ je o Fuggereiju, jednom od najstarijih svjetskih kompleksa socijalnog stanovanja, dijelu bavarskog grada Augsburga, piše Večernji list.

Fuggerei je izgradio Jakob Fugger, jedan od najbogatijih i najmoćnijih Nijemaca, investirajući u izgradnju 10.000 guldena između 1514. i 1523. godine. Stanovnici su većinom bili obrtnici i radnici, a od 1681. do 1694. godine u Fuggereiju je stanovao i pradjed Wolfganga Amadeusa Mozarta. Stanovnici i danas plaćaju istu stanarinu kao i 1520. godine, koja iznosi 1 tadašnji gulden, a današnjih 88 centi.

Razumljivo, ovo Fuggerei čini veoma popularnim mjestom za stanovanje. Liste čekanja tolike su da se na useljenje čeka oko četiri godine, a da bi netko uopće ušao na listu,mora ispunjavati i neke uvjete. Osoba koja želi da joj Fuggerei bude dom mora biti katolik i sudjelovati u tri dnevne molitve, imati više od 60 godina, živjeti najmanje dvije godine u Augsburgu, biti skromnog materijalnog stanja, ali bez dugova.

Od stanovnika ovog mjesta očekuje se i da svojim radom i životom doprinose zajednici time što će preuzeti ulogu noćnog čuvara, zvonara crkve ili vrtlara.

Komentari (2)
Pogledajte sve

ma da, nigdje ni jedne fontane, tko bi tako živio

..Nema nigdje u blizini nuklearna elektrana…..?…pa su ljudi uslijed raznih kacerogenih oboljenja …otišli.?

New Report

Close