Zbog poplava 150 radnika u drvnoj industriji u Lukavcu dobilo otkaz

Autor: Poslovni dnevnik , 03. lipanj 2014. u 21:59
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U Tuzlanskom kantonu ugrožene su tisuće radnih mjesta.

Iz Tuzlanskog kantona je za samo šest dana 55 malih i srednjih poduzeća Gospodarskoj komori prijavilo štete od 31 milijun maraka nastale od katastrofalnih poplava koje su zahvatile BiH, rekao je za novinsku agenciju Patria (NAP) Nedret Kikanović, direktor Gospodarske komore.

Prema njegovim riječima, oko 30 posto gospodarstva Tuzlanskog kantona teško je pogođeno elementarnom nepogodom, a ugrožene su tisuće radnih mjesta. "Teško je reći koliko će ljudi izgubiti posao, ali je jasno da će to biti veliki broj. Samo jedna kompanija drvne industrije u Lukavcu je bila primorana otpustiti 150 radnika, što je polovica zaposlenih. Rudnik Šikulje u Lukavcu zapravo više ne postoji, tamo je jezero, dok je više od 1500 radnika na čekanju", kaže direktor Gospodarske komore. Najviše štete prijavljeno je u Tuzli, čak 12,3 milijuna maraka, Gračanici 8,7 milijuna i Lukavcu 7,6 milijuna maraka. Riječ je o izravnoj šteti na objektima, strojevima, repromaterijalu i robi.

"Ovo je samo manji dio šteta, jer još nam nisu prijavljene štete u veliki sustavima, kao što su rudnici, termoelektrana, cementara, solana, gdje će štete iznositi i desetke milijuna KM. Jednako, poljoprivrednici su tek počeli slati procjene i dosada smo dobili podatak o 750.000 KM šteta", navodi Kikanović.On je uvjeren da će sigurno biti kompanija koje se uopće neće moći oporaviti, a nekima će trebati i više od godinu dana za ponovno pokretanje rada i proizvodnje. "Ove štete su ogromne i želimo prikupiti što tačnije podatke kako bismo ih dali vlastima i pokušali pomoći gospodarstvenicima da uz pomoć donatora i druge pomoći sačuvamo što je moguće više radnih mjesta i proizvodnje", kaže Kikanović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close