Zaključali im WC u koji mogu samo za vrijeme pauze, dok rade ne smiju piti vodu ni pričati

FOTO: Thinkstock FOTO: Thinkstock

Radnice tvrde da u WC mogu samo tijekom pauze, iako mnoge zbog lošeg zdravlja ne mogu dugo trpjeti.

Zaposleni u tvornici "Olimpias" u Nišu, koja radi za talijanski "Benetton", žalili su se da ne mogu koristiti wc kada god imaju potrebu - jer su zaključani pa mogu ići samo tijekom pauze. Iako je i inspekcija zaista zatekla zaključane toalete, poslodavac na ovaj način, objašnjavaju, nije prekršio zakon.

Radnice ove tvornice više puta su se obraćale novinarima za pomoć, uz zahtjev da ostanu anonimne. One tvrde da u WC mogu samo tijekom pauze, iako mnoge zbog lošeg zdravlja ne mogu dugo trpjeti. Također, navele su da nakon bolovanja trpe odmazdu šefova, koji ih tada, po kazni, “šetaju” iz jednog  pogona u drugi.

"Vodu ne smiješ piti dok radiš, ne smiješ bilo s kim pričati, otići u WC. Postaju sve gori, a na kraju kažu 'pa država je kriva, ona je dala vama male plaće, ne mi'. Za svaku grešku dijele opomene pred otkaz. Ako se razboliš, ne dao Bog da odeš na bolovanje. E tu je tek hajka na tebe, pozivi i sve ostalo", kazala je jedna radnica, piše N1.

Iz inspekcije rada kažu da su radnici više puta anonimno prijavljivali nepravilnosti u tvornici, a između ostalog i zaključane WC-e. Da su vrata tih prostorija “pod ključem” utvrdila je u više navrata i njihova kontrola.

“Tijekom kontrole 5. svibnja 2016. inspektor rada zatekao je zaključan toalet u objektu 16, s istaknutom obavijesti da se ključevi nalaze kod administratora. Kao razlog zaključavanja navedena je sigurnost osobnih stvari zaposlenih koje se nalaze u svlačionicama jer se u istoj zgradi nalaze dvije tvrtke. Poslodavcu je naloženo da omogući neometano korištenje WC-a u roku od pet dana i on je postupio po naloženim mjerama”, navode iz inspekcije.

Dodaju da su kasnije u dva navrata ustanovili da zaposleni mogu "neometano koristiti WC".

Međutim, u kontrolama koje su radili tijekom lipnja i srpnja ove godine, ponovo su zatečena zaključana vrata WC-a.

Izgovor je ponovo "sigurnost osobnih stvari zaposlenih". Ključevi su, navode, bili "kod sedam zaposlenih čija su imena bila istaknuta na oglasnoj ploči", prenosi portal Južne vesti.

Inspektori rada predložili su da poslodavac osigura veći broj ključeva, koji će se nalaziti u svakoj proizvodnoj liniji i kod šefa linije kako bi se omogućilo korištenje toaleta kada je međuprostor zaključan", naveli su.

Iako je zakonom u Srbiji propisano da poslodavac mora da "osigurati zaposlenima WC", nije precizirano da oni moraju biti otključani.

Iz inspekcije navode da u ovom dijelu tvornica tako nije prekršila zakon, iako zaposlenici moraju tragati  za ključevima u slučaju nužde.

Nekadašnju nišku tvornicu tekstila Niteks prvobitno je kupio talijanski Benetton, da bi prošle godine posao preuzela Olimpias group, također iz Italije.

Komentari (2)
  • PersJesus
    PersJesus 23:35 11.8.2017.

    Smeća pohlepna kapitalistička!

  • EBITDAAA
    EBITDAAA 17:41 11.8.2017.

    Trebali bi im radnici pišati po strojevima i srati po uredu direktora??

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve