“Za spas gospodarstva svakom građaninu po 500 eura”

Autor: Poslovni.hr , 27. studeni 2014. u 12:13
Foto: Goran Jakuš / Pixsell

Profesor makroekonomije s Oxforda John Muellbauer svojim najnovijim prijedlogom zainteresirao je ekonomske krugove ali i širu javnost.

Profesor makroekonomije s Oxforda John Muellbauer svojim najnovijim prijedlogom zainteresirao je ekonomske krugove ali i širu javnost.

U razgovoru za Deutsche Welle profesor Muellbauer predlaže Europskoj središnjoj banci da  pošalje svakom odraslom građaninu eurozone s brojem socijalnog osiguranja ček od 500 eura. 

Prema njemu, u mnogim domaćinstvima to bi izazvalo dodatnu potrošnju – neka domaćinstva bi to samo pridodala svojoj ušteđevini, dok bi neki platili stari dug, a sve to bi imalo zaista velik učinak na ekonomsku aktivnost.

– Novca apsolutno ima. Predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi pričao je o ekspanziji od jednog trilijuna eura za balans ESB-a. Moj prijedlog bi koštao samo oko jednu šestinu tog iznosa. Tako da je to relativno malo u usporedbi s onim o čemu je govorio ESB, a daleko je vjerojatnije da će imati snažan efekt, istaknuo je Muellbauer te dodao:

"Ako konvencionalni potezi ne funkcioniraju baš najbolje, ESB će morati učiniti nešto, a ova ideja bi bila siguran način da se stimulira aktivnost i spriječi pogoršanje situacije."

Komentari (2)
Pogledajte sve

Prijedlog važi samo za članice eurozone… Hrvatska ne spada u eurozonu, a vjerojatno i neće tako brzo…

[emo_palacg]

New Report

Close