Vlada u Rimu zadržat će 15 posto u novoj Alitaliji

Autor: Tomislav Pili , 14. listopad 2018. u 21:59
Zamjenik predsjednika vlade Luigi Di Maio/REUTERS

Nekoliko inozemnih kompanija zainteresirano za talijansku zrakoplovnu kompaniju, kaže vicepremijer.

Talijanska vlada mogla bi zadržati oko 15 posto udjela u "obnovljenoj" Alitaliji, izjavio je u petak zamjenik predsjednika vlade Luigi Di Maio.

"Ako Francuska ima 14,3 posto u Air Franceu, možemo zamisliti sličnu razinu sudjelovanja (u Alitaliji)", kazao je Di Maio u razgovoru za poslovni list Il Sole 24 Ore. Podsjetimo, talijanski nacionalni zračni prijevoznik pod izvanrednom je upravom od prošle godine nakon povlačenja Etihada iz vlasničke strukture čime su financijski problemi eskalirali. Svo to vrijeme vlada u Rimu traži novog kupca za kompaniju.

Prodaja je trebala biti dovršena u travnju, ali je rok pomaknut na kraj listopada uslijed izbora u ožujku i promjene vlasti. Di Maio je kazao kako će novi vlasnici Alitalije biti talijanske državne željeznice FS te jedan ili više inozemnih partnera iz zrakoplovne branše. Na pitanje da li kineska China Eastern te američka Delta Airlines mogu biti ti partneri, Di Maio je kazao kako to "ne može potvrditi ni demantirati".

No, demantirala je Delta dok je direktor FS-a izjavio kako ga nitko nije kontaktirao u vezi financijske uključenosti željeznica u dioničarskoj strukturi zrakoplovne kompanije.

Kako bilo, Luigi Di Maio koji je lider populističke stranke Pokret pet zvijezda očekuje da će obvezujuće ponude ili barem pisma namjere za Alitaliju pristići do kraja mjeseca. Početni kapital "nove Alitalije" iznosit će između 1,5 i dvije milijarde eura, a kompanija će biti "pročišćena od svega što do sada nije funkcioniralo", najavio je Di Maio.

Zamjenik premijera u petak se susreo s predstavnicima sindikata koji djeluju u Alitaliji kako bi s njima raspravio budućnost tog prijevoznika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close