Vlada RS sama pokreće proizvodnju u bijeljinskoj šećerani

Autor: Poslovni dnevnik , 18. lipanj 2015. u 22:00
Potencijalni strateški partneri dolazili su iz Poljske, Bugarske, Rusije, Izraela i Hrvatske/FOTOLIA

Za 22. lipnja zakazana je sjednica Skupštine dioničara šećerane, na kojoj se očekuje usvajanje novog plana obnove tvornice šećera.

Uprava Tvornice šećera u Bijeljini u Republici Srpskoj (BiH) izradila je plan oživljavanja te tvornice, prema kojem će sredstva za pokretanje proizvodnje osigurati vlada RS, koja je i većinski vlasnik, i to putem kreditne linije Investicijsko-razvojne banke (IRB) RS, koja je u potpunom vlasništvu države, odnosno RS.

 

48mil.

kuna stoji priprema tvornice

Uprava se, kako navode banjalučke Nazvisne novine, na to odlučila nakon dugotrajnog traženja potencijalnih strateških partnera (kojih je bilo iz Poljske, Bugarske, Rusije i Izraela) i pregovora koji nisu urodili plodom. Posljednja je, krajem svibnja, odbijena ponuda hrvatske Poljoprivredne zadruge Jankovci iza koje stoji poznati poduzetnik Enver Moralić. Vlada RS nije prihvatila ponudu PZ Jankovci jer je, tvrdi se, traženo da RS otpiše 24 milijuna KM (96 mil. kuna) dugovanja šećerane, da se osigura povoljan kredit od 25 milijuna KM za remont postrojenja i još 35 milijuna KM povoljnih kreditnih sredstava za kampanju pokretanja tvornice.Prema planu, proizvodnja bi bila pokrenuta sljedeće godine, uz zapošljavanje značajnog broja radnika.

 

172mil.

kuna stoji prerada šećerne repe

"Zaposlili bismo 300 do 350 stalnih radnika, oko 300 sezonskih radnika i pet do šest tisuća kućanstava koja će raditi na proizvodnji šećerne repe. Pruža se dobra prilika da se u proizvodnom lancu zaposli nekih desetak tisuća osoba", rekao je Meho Fafulić, v.d. direktora Šećerane. Za ponedjeljak 22. lipnja zakazana sjednica Skupštine dioničara bijeljinske kompanije, na kojoj se očekuje usvajanje novog plana obnove tvornice, koji će biti proslijeđen vladi RS na razmatranje.

Može i privatizacija
Za ispunjene plana obnove proizvodnje u bijeljinskoj šećerani treba osigurati od 10 do 12 (40 do 48 mil. kuna) milijuna maraka za pripremu tvornice, i oko 43 mil. KM za kampanju prerade šećerne repe. Ako bi sve išlo po planu, uprava šećerane smatra da bi već u prvoj godini bili u plusu oko 12 milijuna maraka."Ovo je prijedlog da se tvornica oživi, a ako se pojavi kupac neka je privatizira. Nitko nije protiv toga", dodao je Fafulić. Naveo je i da je odluka o odbijanju ponude Poljoprivredne zadruge Jankovci, koja je bila najozbiljniji partner za preuzimanje Šećerane, donesena poslije niza razgovora, te da je ispravna. Bijeljinska Tvornica šećera je do 1990. godine bila je jedina u BiH s godišnjom proizvodnjom od 40.000 tona, što je pokrivalo 40% potreba domaćeg tržišta. 

 

48mil.

kuna bila bi zarada prve godine

Stečaj i dugovi
Nakon što šećerana 15 godina nije radila prodaja je prvi put oglašena 2006. godine. U 2007. otvoren je stečaj, imovina je procijenjena na 43,5 mil. eura, dugovi su bili 4,86 mil. eura, a 182 radnika završila su na ulici. Prema pisanju portala Capital Moralić je investiravši 2,6 milijuna eura još 2010. pokrenuo proizvodnju u šećerani temeljem ugovora s tvrtkom Agrocoop u vlasništvu Zorana Ćopića. RS je postala vlasnik Tvornice šećera nakon što je Zoran Ćopić osuđen zbog pranja novca, te mu je trajno oduzeta imovina vrijedna oko 20 milijuna maraka. Ćopiću je oduzeto i 10,8 milijuna dionica šećerane. Proizvodnja u bijeljinskoj šećerani obustavljena je prije nekoliko godina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close