Više poduzetnika dobit će državne poticaje

Autor: Poslovni dnevnik , 16. ožujak 2016. u 21:59
Država će ulagačima dati i pomoć od 10 do 30 posto novca od ukupnog ulaganja

U Srbiji je spuštena granica za dobivanje državne pomoći sa 250.000 na 150.000 eura ulaganja, uz zapošljavanje 20 radnika.

Vlada Srbije spustila je granicu za dobivanje državne pomoći sa 250.000 eura ulaganja na 150.000 eura, uz obvezu zapošljavanja najmanje 20 radnika, piše Blic. Granica je snižena da bi poticaji bili dostupni što većem broju poduzetnika. Za svako otvoreno novo radno mjesto država će ulagaču plaćati od 3000 do 7000 eura, ovisno od područja države, a najviše će dobiti oni koji namjeravaju pokrenuti ili proširiti posao u nerazvijenim krajevima Srbije.

Tako će onaj poduzetnik koji uloži u Vlasotincu dobiti 7000 eura po radnom mjestu, a u Beogradu samo 3000 eura.  Usto, država će investitorima dati još 10 do 30 posto novca u odnosu na ukupno ulaganje, ali će on prije toga morati osigurati 25 posto ukupnog ulaganja iz vlastitih izvora, ne računajući državnu pomoć.  Sve to potvrdio je za Blic srpski ministar gospodarstva Željko Sertić, koji kaže da je država snizila limit ulaganja kako bi što većem broju poduzetnika omogućila korištenje ovih poticaja.

"Uredbom je jasno predviđeno da se sredstva isplaćuju u ratama. Iznos svake rate sada se utvrđuje u postocima u odnosu na ukupan iznos dodijeljenih sredstava. Uredbom je prvi put obuhvaćena i carinska povlastica na uvoz opreme, kao investicija stranog ulagača", kaže Sertić. Uredbom je propisana i pojačana kontrola trošenja državnog novca. Kontrolirat će se i isplata plaća i doprinosa, za šta je zaduženo Ministarstva gospodarstva u suradnji s PIO Fondom i APR-om. Ako se utvrdi da je investitor prodao opremu, odobrena carinska povlastica bit će ukinuta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close