Venezuela već 2 dana bez struje: Maduro optužuje Amerikance i sabotažu najveće elektrane

Foto: Reuters Foto: Reuters

Venezuelska vlada najavila je u petak da će UN-u dostaviti dokaze o odgovornosti SAD-a za nestašicu električne energije.

Zbog prekida opskrbe električnom energijom u gotovo cijeloj zemlji, dvojica suparničkih čelnika Venezuele Nicolas Maduro i Juan Guaidó pozvali su svoje pristaše da u subotu iziđu na ulice, uzajamno se optužujući za stanje u zemlji izazvano nestašicom struje.

Ionako krhko venezuelsko gospodarstvo teško je pogođeno, paralizirane su zračne luke, letovi su otkazani, rad bolnica je otežan, granice su zatvorene, a ulice puste. Zatvorene su banke, stanovnici ne mogu podignuti novac, prekinute su telefonske linije i internet, kao i opskrba vodom u zgradama.

Prema lokalnom tisku, pogođene su 22 od 23 države te zemlje, kao i glavni grad. Nestašice struje uobičajene su u Venezueli. I premda su vrlo česte na zapadu zemlje, u Caracasu su rijetke. Opskrba električnom energijom djelomično je uspostavljena u petak popodne u nekim četvrtima Caracasa, a nakon toga je ponovno prekinuta.

"Pozivam cijeli venezuelski narod da se masovno okupi na ulicama i suprotstavi uzurpatorskom, korumpiranom režimu koji je uronio našu zemlju u mrak", napisao je na Twitteru oporbeni čelnik Juan Guaidó.

S druge strane, i Nicolas Maduro pozvao je svoje pristaše na prosvjed protiv "imperijalizma". Vlada, koja je tjednima pod pritiskom, za prekid opskrbe električnom energijom okrivljuje "imperijalistički rat strujom".

Ministar obrane Vladimir Padrino u izjavi za državnu televiziju, za ovu je nestašicu okrivio "agresiju" Sjedinjenih Država i najavio razmještanje vojske, ne navodeći više pojedinosti.

Maduro za sve optužuje Washington. "Rat strujom objavio je i vodi protiv našega naroda američki imperijalizam, koji će biti poražen", napisao je na Twitteru.

Venezuelska vlada najavila je u petak da će UN-u dostaviti dokaze o odgovornosti SAD-a za nestašicu električne energije. Te će informacije biti predane izaslanstvu Visokoga povjereništva UN-a za ljudska prava koje se očekuje u Caracasu, priopćio je ministar prometa Jorge Rodriguez.

"Za nekoliko dana u Venezuelu dolazi izaslanstvo ureda za ljudska prava UN-a i mi ćemo mu predati dokaze o američkoj umiješanosti", ustvrdio je Rodriguez u izjavi za javnu televiziju.

Visoko povjerenstvo UN-a za ljudska prava najavilo je u petak da će poslati peteročlano izaslanstvo u Venezuelu kako bi se sastalo sa "žrtvama kršenja ljudskih prava".

Izaslanstvo bi trebalo pripremiti eventualni posjet visoke povjerenice, Čileanke Michelle Bachelet, kojoj je venezuelska vlada uputila službeni poziv, priopćeno je iz njezina ureda.

Ministar prometa tvrdi da je prekid opskrbe električnom energijom izazvan "kibernetičkim napadom na automatizirani sustav kontrole" hidroelektrane Guri, najvećoj u zemlji i jednoj od najvećih u Latinskoj Americi, koja strujom opskrbljuje 80 posto zemlje.

Premda točan uzrok prekida opskrbe električnom energijom još nije poznat, stručnjaci optužuju vladu da nije dovoljno ulagala u održavanje infrastrukture, dok venezuelska kompanija Corpoelec tvrdi da je prekid opskrbe uzrokovan sabotažom na hidroelektrani Guri.

Komentari (3)
 • bisakovi
  bisakovi 9:49 10.3.2019.

  Zasto socijalizam svugdje propadne?Vjerovatno ima razlog,zar ne?
  I bogata zemlja sa socijalistima propada.

 • bisakovi
  bisakovi 9:49 10.3.2019.

  Zasto socijalizam svugdje propadne?Vjerovatno ima razlog,zar ne?
  I bogata zemlja sa socijalistima propada.

 • bug0
  bug0 8:32 10.3.2019.

  Ono kad ležiš na kešu a živiš kao najveci siromah, samo zato jer te drugi prca…. kad moras kupovati naftu od ekipe koja upravlja svjetskim zalihama i vojnom industrijom, a ne mozes recimo direktno od venecuele hehhh

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!