Velika pozornost srbijanskog tiska susretu Pusić-Mrkić

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. ožujak 2013. u 13:06
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Beogradski tisak je susretu posvetio značajnu pozornost.

Susretu hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić i srbijanskog šefa diplomacije Ivana Mrkića beogradski tisak posvetio je u utorak značajnu pozornost, a u izvješćima dominiraju ocjene da su obje strane spremne pridonijeti stvaranju uvjeta za uzajamno povlačenje tužbi za genocid te da je u dogledno vrijeme izgledan susret dvojice šefova država.

"Politika" pod naslovom "Pusić – Mrkić: Hodamo ka točki odustajanja od tužbi" navodi da su dvoje ministara dogovorili u ponedjeljak u Zagrebu formiranje zajedničke mješovite komisije za rješavanje otvorenih pitanja između dvije države, najavili redovite ministarske susrete svakih šest mjeseci i poručili da će i pitanje međusobnih tužbi za genocid "doći na red".

Uz izvješće o susretu Pusić-Mrkić list "Večernje novosti", u tekstu "Tužbe padaju do srpnja", pozivajući se na diplomatske izvore piše kako "Bruxelles snažno pritišće službeni Zagreb" da do srpnja, kada će Hrvatska ući u Europsku uniju, povuče konkretne poteze ka postizanju dogovora s Beogradom o međusobnom povlačenju tužbi za genocid i da je to "u ponedjeljak bila glavna tema razgovora šefa diplomacije Ivana Mrkića s hrvatskim državnim vrhom".

"Večernje novosti" istaknule su ocjenu ministrice Pusić o spremnosti Zagreba na dogovor oko tužbi, uz njezinu ogradu da "stvari moraju imati svoj redoslijed" te da je "potrebno prvo riješiti problem nestalih i procesuiranja ratnih zločina".

List tim povodom donosi i izjavu Veljka Odalovića, glavnog tajnika srbijanske vlade i šefa Komisije za nestale koji je rekao da je "Srbija ispoštovala svaki zahtjev i ne postoji nijedna grobnica koja nije istražena" te da "takav slučaj nije isti i prema Srbiji". Navodeći da je rješavanje problema procesuiranja ratnih zločina i jedan od glavnih preduvjeta za dogovor o izvansudskom okončanju procesa pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu, "Večernje novosti" pišu da "Hrvatska ima optužnice protiv 1.500 Srba", a Srbija "samo protiv 40 Hrvata".
Navodeći da je postignut dogovor o budućim redovitim susretima Mrkić-Pusić, list ističe i da bi "uskoro trebalo doći i do sastanka predsjednika dviju država".

Za razliku od "Večernjih novosti", list "Danas" budući susret dvojice šefova država stavlja u prvi plan naslovom "Mrkić priprema sastanak Nikolića s Josipovićem". Tako "Danas" izdvaja Mrkićev odgovor na pitanje o mogućnosti održavanja sastanka predsjednika Srbije i Hrvatske u kojem se naglašava da će "i do toga doći". "Sigurno nisam ovdje mimo volje predsjednika Srbije", istaknuo je ovaj list Mrkićev odgovor novinarima.

Komentirajte prvi

New Report

Close