Veće plaće uteg za njemačke gradove

Autor: Poslovni dnevnik , 18. travanj 2018. u 21:59
Čelnik Verdija Frank Bsirske/Reuters

Sindikat i vlada dogovorili povišicu od 7,5 posto za 2,3 milijuna zaposlenih.

Poslodavci i sindikati radnika u njemačkom javnom sektoru postigli su dogovor oko povećanja plaća u visini od 7,5 posto u sljedećih 30 mjeseci za oko 2,3 milijuna zaposlenih u ovom sektoru, priopćeno je u srijedu u Berlinu.

"Mislim da možemo govoriti o najboljem ishodu pregovora u posljednjih nekoliko godina", rekao je nakon završetka pregovora Frank Bsirske, predsjednik sindikata Verdi.

Najveći rast plaća dogovoren je za one sektore u kojima vlada i najveći manjak osoblja, poput IT sektora.

Kako bi privukli djelatnike u javni sektor, dogovoreno je i podizanje početničkih plaća za 10 posto. "Zadovoljan sam ishodom pregovora, mada su bili naporni", rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer, koji je vodio pregovore u ime države, gradova i općina.

Kritiku su izrazili predstavnici gradova i općina koje su zbog zbrinjavanja vala izbjeglica u teškoj financijskoj situaciji. Dogovor sa sindikatima stajat će ih dodatnih 7,5 milijardi eura. "Kompromis je bio potreban, ali on će teško pogoditi one gradove koji se i sad bore s velikim teretom socijalnih izdataka", priopćio je Savez njemačkih gradova.

Komentirajte prvi

New Report

Close