Umjetna inteligencija diskriminira žene

Autor: Tomislav Pili , 10. listopad 2018. u 21:59
Softver je penalizirao životopise u kojima bi naišao na riječ 'ženski'/REUTERS

Zapošljavanje u Amazonu.

Amazon je odustao od korištenja softvera za zapošljavanje temeljenog na umjetnoj inteligenciji jer je primijećeno da diskriminira ženske kandidate.

Kako doznaje Reuters iz upućenih izvora, na softveru su Amazonovi stručnjaci radili od 2014. godine.

Eksperimentalni alat proučavao je životopise kandidata i dodijelivao im od jedne do pet zvjezdica. Međutim, 2015. je primijećeno da softver ne ocjenjuje kandidate za tehničke pozicije, poput softverskog programera, spolno neutralno.

Drugim riječima, značajnu prednost davao je muškim kandidatima. Razlog tomu je što umjetna inteligencija životopise rangira prema uzorku poslanih životopisa u Amazon u posljednjih 10 godina.

A u tom razdoblju životopise su uglavnom slali muškarci što ujedno odražava činjenicu muške dominacije u američkom tehnološkom sektoru.

Prema navodima Reutersovih izvora, softver je penalizirao životopise kada bi naišao na riječ "ženski", pa čak i dodijelio manje zvjezdica kandidatkinjama koje su diplomirale na koledžima koje pohađaju većinom žene.

Iako je Amazon izmijenio softver kako bi bio spolno neutralan, nije bilo jamstva da će se rezultati poboljšati.

Stoga su početkom prošle godine u Upravi kompanije izgubili nadu u taj alat te rasformirali skupinu zaposlenika koja se bavila njegovim razvojem, tvrde izvori. Amazon je odbio komentirati navode o softveru. 

Komentirajte prvi

New Report

Close