U Sloveniji započeo Bledski forum, u utorak na njemu Pusić i Lorencin

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. rujan 2014. u 17:23
Karl Erjavec; Photo: Grgur Zucko/PIXSELL

Pozdravnim govorima slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca i predsjednika novog parlamenta Milana Brgleza na Bledu je u ponedjeljak popodne započeo rad dvodnevnog Bledskog strateškog foruma.

Pozdravnim govorima slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca i predsjednika novog parlamenta Milana Brgleza na Bledu je u ponedjeljak popodne započeo rad dvodnevnog Bledskog strateškog foruma.

Riječ je o tradicionalnom, najvažnijem vanjskopolitičkom događaju u Sloveniji na kojemu će u ponedjeljak i utorak sudjelovati više od 500 gostiju, političara, gospodarstvenika, predstavnika civilne i akademske sfere iz 65 država. Vraćanje povjerenja u politiku biti će u središtu zanimanja ovogodišnjih rasprava na forumu. Pitanje bolje suradnje u regiji i ove godine ostaje jedna od središnjih tema foruma, a slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rekao je da će se u tom okviru govoriti o jačanju političkog povjerenja i gospodarske suradnje u regiji te njenom boljem infrastrukturnom uvezivanju u EU.

U utorak će na bledskom forumu sudjelovati potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić te ministar turizma Darko Lorencin, koji će raspravljati na panelima o vanjskoj politici i turizmu.

Pozdravljajući na uvodnoj svečanosti sudionike skupa, slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec podsjetio je da je središnja tema ovogodišnjih rasprava na forumu, koje se odvijaju pod motom "Moć povjerenja", biti pitanje vraćanja povjerenja u politiku te uloga povjerenja u dobrim gospodarskim odnosima i poslovanju.

"Svi znamo da je povjerenje teško steći, a da ga je lako izgubiti. Bez povjerenja nema razvoja i blagostanja. Samo s povjerenjem možemo graditi svijet koji će biti jak i koji će biti siguran", rekao je Erjavec govoreći o globalnoj važnosti povjerenja u politici i biznisu.

Da je vraćanje povjerenja u politiku i u liderstvo od izuzetne važnosti za svaku državu i za globalne odnose istaknuo je i novi predsjednik slovenskog parlamenta Milan Brglez.

Bledski skup prilika je i za novog slovenskog premijera Miru Cerara koji se tijekom jutra već susreo s više visokih sudionika foruma, a više bilateralnih susreta imala je i premijerka u odlasku Alenka Bratušek, vjerojatna buduća članica nove Europske komisije iz Slovenije.

Skup se u ponedjeljak popodne nastavlja panelom na temu "Filozofija liderstva". U raspravi sudjeluju slovenski predsjednik Borut Pahor, bivši kineski ministar vanjskih poslova Li Zhaoxing, bivši nizozemski šef diplomacije Uri Rosenthal, indijski ministar za dijasporu i vanjske poslove general V.K. Sing te aktualni ministri vanjskih poslova Madžarske i Šri Lanke Tibor Navarcsics i Gamaini Lakšman Peiris.

Odvojene panel rasprave danas i sutra uključuju pitanja demografskih promjena i kibernetske sigurnosti te demografske ravnoteže i međugeneracijskih odnosa, u okviru gospodarskih tema govorit će se o gospodarskim odnosima s Indijom te pitanju ovisnosti Europe o ruskom plinu.

Hrvatska ministrica Vesna Pusić sudjelovat će u utorak na panelu koji se odvija pod naslovom "Budućnost zapadnog Balkana: kako postići uspješnu regionalnu suradnju". U raspravi će sudjelovati i Ivica Dačić, prvi potpredsjednik srbijanske vlade i ministar vanjskih poslova, državni tajnik u talijanskom ministarstvu vanjskih poslova Benedetto Della Vedova, savjetnik slovenskog predsjednika za pitanja vanjske politike Marko Makovec, državni tajnik za eurointegracije u crnogorskoj vladi Aleksandar Andrija Pejović te makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Poposki.

Govoreći o važnosti povjerenja i liderstva u političkim i međunarodnim odnosima, slovenski predsjednik Borut Pahor rekao je da povjerenje u politiku treba vratiti te da je bitna osobina dobrog liderstva ne da se samo prilagođava dominantnom javnom mišljenju nego da na njega utječe i da ga stvara.

Komentirajte prvi

New Report

Close