U Njemačkoj već sad nedostaje preko 17.000 djelatnika u ovom sektoru, najavili pojačan uvoz radnika

FOTO: Thinkstock FOTO: Thinkstock

Prema posljednjim statistikama iz 2015. u Njemačkoj radi oko 300.000 stranih njegovatelja od čega najviše dolazi iz Poljske iza koje slijedi Bosna i Hercegovina i Kazahstan.

Novi ministar zdravstva Jens Spahn (Kršćansko-demokratska unija CDU) drastični manjak njegovatelja u Njemačkoj želi ublažiti pojačanim uvozom radnika iz zemalja Europske unije, piše dnevnik Rheinische Post a kako u nedjelju prenose njemački mediji.

„U Njemačkoj već sad nedostaje preko 17.000 djelatnika u sektoru tuđe njege. I mi ćemo zato intenzivno vrbovati, pored pokušaja ponovnog aktiviranja domaćih snaga, intenzivno tražiti i njegovatelje iz europskog susjedstva. U Europskoj uniji je na snazi pravilo slobodnog kretanja radne snage“, rekao je Spahn za Rheinische Post.

On je najavio i ubrzano priznanje diploma i stručnih svjedodžbi iz inozemstva.

„Koji put traje mjesecima i godinama prije nego što liječnicima i njegovateljima koji su već ovdje i koji mogu prionuti na posao, budu priznate diplome“, rekao je Spahn i najavio da će se ovaj problem u suradnji sa saveznim pokrajinama u čijoj nadležnosti leži priznavanje diploma, ubrzano rješavati.  

Političar Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i stručnjak za zdravstvo Karl Lauterbach predbacio je Spahnu da svojom politikom želi oslabiti EU partnere.

„Mi ne bismo smjeli ‚pokupovati’ drugim zemljama njihove njegovatelje kojih i sada tamo već nedostaje“, poručio je Lauterbach koalicijskom partneru Spahnu.

Spahn je nakon kritika preko Twittera objasnio kako je pojačani uvoz njegovatelja iz ostalih EU zemalja samo jedan od mehanizama u procesu rješavanja problema drastičnog manjka njegovatelja u Njemačkoj.

Jedan od važnijih elementa, kako stoji i u demokršćansko-socijaldemokratskom koalicijskom ugovoru, su i programi kojima bi se zanimanje njegovatelja učinilo atraktivnijim između ostalog i povećanjem plaća.

Dnevnik Passauer Neue Presse javlja kako je glavni problem slabijeg plaćanja činjenica da mnogi njegovatelji rade na određeno vrijeme preko agencija koje plaćaju ispod dogovorenog tarifnog ugovora.

Regularno i na puno radno vrijeme zaposleni njegovatelji zarade oko 3000 eura bruto mjesečno dok u isto vrijeme oni koji su zaposleni preko agencija zarađuju petstotinjak eura mjesečno manje.

Prema posljednjim statistikama iz 2015. u Njemačkoj radi oko 300.000 stranih njegovatelja od čega najviše dolazi iz Poljske iza koje slijedi Bosna i Hercegovina i Kazahstan.

Komentari (13)
 • bankarko
  bankarko 22:16 2.4.2018.

  uvode se trošarine na pranje guzica i uvozi se radna snaga. ovo uzrokuje masovne štrajkove. osniva se stožer za obranu i dižu se šatori na Trgu.. vlada od trošarina na pranje guzica počinje dijeliti subvencije za pranje guzica. Osniva se novo ministarstvo.. Počinju glasine o lažnim peračima guzica.. Neregistrirano pranje guzica postaje državni neprijatelj broj 1.

  EU daje subvencije i uvodi kvote, te ISO standarde..

  Sablažnjen, sa neba se spušta Isus, kaže da pranje guzica, iako ponekad potrebno, nije nužno poželjno i da sa ničime ne treba pretjerivati. Isus je po izvanrednom postupku spremljen u ludnicu od Ministarstva unutarnjih poslova. Nakon 6 mjeseci i pritiska javnosti pušten je uvjetno, ali je i dalje pod prismotrom. Seli u Indiju..

  Pojavljuju se teorije urote koje kažu da Vlada i Rotschildi namjerno prljaju guzice kako bi ostvarili kontrolu nad svijetom. Glasnogovornik vlade kaže da je to fejk njuz.. Mlade generacije su zbunjene, odlaze u Indiju..

  Prljave guzice ostaju neoprane i sve počinje smrditi po govnima.

  U međuvremenu, povjesničari, sociolozi, i ekonomisti objavlju 234987 znanstvenih radova (u roku od 7 godina) sa ključnom riječi “pranje guzica”. Objavljeno 23 knjige, 13 od kojih postaju bestseleri, 2 ekonomske, 7 socioloških, i 2 povijesne teorije, te 345 teorija o najboljem načinu za oprati guzicu.. Napisano 546987 recenzija i preglednih radova, skupljeno 58390284 boda po Bologni. Ostvareno 456732 televizijske emisije na tu tematiku..

  dolazi robotizacija, razvijena je AI. Svjetska ekonomija se slama. Guzice peru mašine. Ljudi zaboravljaju kako se guzica pere i čemu služi.. Nakon 21 godine, AI odlučuje da je punoljetna i da više neće prati ljudske guzice. Moderna civilizacija izumire..

  Predsjednik Camacho predstavlja svoj genijalni plan za spas….. (cliffhanger)

 • Kirin
  Kirin 17:41 2.4.2018.

  Trebamo Agenciju za pranje guzica i HGK da posreduje i prepričava statistiku! A ne bi bilo loše da se otvore i neka predstavništva u organizaciji ministarstava, županija i komora……

 • Kirin
  Kirin 17:41 2.4.2018.

  Trebamo Agenciju za pranje guzica i HGK da posreduje i prepričava statistiku! A ne bi bilo loše da se otvore i neka predstavništva u organizaciji ministarstava, županija i komora……

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve