Turska će od Rusije tražiti popust na cijenu plina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. travanj 2014. u 13:13
Thinkstock

Turska će idućeg tjedna na sastanku s čelnicima Gazproma zatražiti popust na cijenu plina koji kupuje od Rusije, najavio je u petak turski ministar energetike.

 Turska će idućeg tjedna na sastanku s čelnicima Gazproma zatražiti popust na cijenu plina koji kupuje od Rusije, najavio je u petak turski ministar energetike.

Turski i ruski dužnosnici razgovarat će idućeg tjedna u Ankari o energetskim pitanjima, uključujući pojačanu opskrbu plinom i nuklearnu energiju, a u ruskom izaslanstvu bit će i čelnik plinskog diva Gazproma Aleksej Miller.

"Ugovor koji imamo s Rusijom daje nam pravo na reviziju cijena. Prenijet ćemo naše zahtjeve ruskim dužnosnicima i čelnicima Gazproma", rekao je ministar Taner Yildiz novinarima.

Turska gotovo sve svoje potrebe za energijom podmiruje iz uvoza a Rusija je njezin najveći dobavljač plina.

"Trenutno prodajemo plin po cijeni nižoj od nabavne i ulažemo velike napore kako više troškove ne bismo prenijeli na građane i poduzeća", istaknuo je turski ministar.

Turska godišnje za enegiju izdvaja 60 milijardi dolara i taj je trošak glavni razog ogromnog deficita u platnoj bilanci, najslabije točke u turskom gospodarstvu.

Ovog je tjedna ministar Yildiz najavio i da bi Turska mogla razmotriti mogućnost da odobri prolaz kroz turski teritorij plinovoda Južni tok.

"Govori se da bi takav zahtjev mogao biti upućen. Bude li tako, mi ćemo ga razmotriti", kazao je u srijedu turski ministar.

Razmatra se mogućnost da cjevovod izađe iz Crnog mora na kopno u Trakiji, na sjeverozapadu Turske, umjesto u Bugarskoj, kako bi se izbjeglo izravno povezivanje Rusije i Europske unije, kazao je za Reuters energetski analitičar koji je želio ostati anoniman.

"Tako će Rusija moći izravno dostavljati plin do plinovoda u turskoj regiji Marmari, koja najviše troši", tumači taj analitičar.

Uskoro bi na dnevni red moglo doći i povećanje kapaciteta plinovoda Plavi tok koji preko Crnog mora povezuje Rusiju i Tursku. Njegov bi sadašnji kapacitet od 16 milijardi prostornih metara plina godišnje mogao biti povećan za oko 3,5 milijardi prostornih metara, kazali su za Reuters upućeni dužnosnici.

Komentirajte prvi

New Report

Close