Trumpove simpatije prema oružju potopile prodaju i dionice proizvođača pištolja i pušaka

Autor: Tomislav Pili , 19. ožujak 2017. u 22:00
Prošle godine prodano je rekordnih 17 milijuna komada vatrenog oružja/Thinkstock

Kupci smatraju da je prestala opasnost od uvođenja ograničenja na kupnju koje je najavljivala bivša Obamina administracija.

Iako je zagovornik slobodnog držanja oružja što dio Amerikanaca smatra neotuđivim dijelom tradicije, izbor Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a pokazala se kao vrlo loša vijest za proizvođače osobnog oružja, poput pištolja, revolvera i pušaka. Cijene dionica kompanija Sturm Ruger & Company, American Outdoor Brands – nekadašnji Smith & Wesson – te Vista Outdoor u slobodnom su padu od izbora u studenom.

 

47 posto

potonula je od izbora u studenom dionica Viste

 

Vrtoglavi skok zbog Obame
Cijene dionica tih troje kompanija izgubile su od 8. studenog između 17 i 47 posto vrijednosti. Za usporedbu, burzovni indeks S&P 500 u istom je razdoblju skočio više od 13 posto. U tom kontekstu pomalo ironično zvuči podatak da su upravo te dionice predstavljale jednu od najprofitabilnijih investicija tijekom mandata bivšeg predsjednika Baracka Obame. Od njegove inauguracije u siječnju 2009. godine Sturm Ruger je poskupio nevjerojatnih 1315 posto, uključujući i dividende, a American Outdoor 1060 posto. Vista se na burzu uvrstila u siječnju 2015., a do silaska Obame s vlasti cijena je ojačala 17 posto. Naime, masakri u San Bernardinu i Orlandu ojačali su uvjerenje američkih građana da će Obamina administracija uvesti ograničenja na kupnju i držanje oružja.

 

29 posto

vrijednosti izgubila je dionica American Outdoor Brandsa

Ako se tome pribroje prognoze da će na izborima pobijediti demokratska kandidatkinja Hillary Clinton, ne treba čuditi što je prošla godina bila rekordna po prodaji jer su kupci požurili kupiti oružje dok je još na snazi liberalna regulativa. Trgovci oružjem lani su prodali 17 milijuna komada naoružanja čime je srušen prijašnji rekord iz 2013. kada je prodano 15,6 milijuna komada. No, izborom Trumpa više nema razloga žuriti s kupnjom, pa je prodaja posljednjih mjeseci znatno oslabila. Nedostatak posla naveo je ovog mjeseca poznatog proizvođača pušaka Remington na otpuštanje čak 122 radnika. "Sa sigurnošću se može reći da će prodaja vatrenog oružja biti manje robusna sada kada je Donald Trump predsjednik", ističe za Reuters James Hardiman, analitičar Wedbusha. No, baš zato dionice proizvođača oružja postale su prvi izbor investitora za kratku prodaju, odnosno zarađivanje na padu cijene dionice.     

 

17 posto

oslabila je cijena dionice Sturm Rugera

Jagma za Sturm Rugerom
Jednostavno rečeno, investitor koji smatra da će određena dionica izgubiti na vrijednosti posuđuje određen paket od vlasnika tih dionica i plaća mu polog u vrijednosti posuđenog paketa. Dionice odmah proda i čeka njihov pad. Ako cijena uistinu počne padati, nakon nekog vremena opet kupuje dionice, ali po nižoj vrijednosti. Vlasniku vraća dionice i dobiva nazad polog, a zaradu čini razlika u kupoprodajnoj cijeni.

U protekla četiri mjeseca investitori su ostvarili 200 milijuna dolara nerealizirane dobiti na kratkoj prodaji dionica Viste i American Outdoor Brandsa. No, za te dvije dionice investitori sve više smatraju da su "odradile svoje", pa se sve više posuđuju dionice Sturm Rugera. One su do sada na vrijednosti izgubile mnogo manje od konkurenata, pa su prvi izbor investitora koji smatraju da je još dalek oporavak prodaje oružja. Trenutno je posuđena trećina svih uvrštenih dionica Sturm Rugera što je najviši udjel od 2013. godine. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

vidim pise se o short selling..ok bar neki pomak 🙂

Eto, nobelovac Obama ne samo da je vodio 7-8 ratova nego je i naoružao Ameriku do zuba sa svojom “progresivnom politikom”. Kako to već biva, takve politike najčešće postignu potpuno suprotni efekt, a onda kreće kuknjava kako su potrebne “veće ovlasti” kako bi se to sve “riješilo” i vratilo u lijeve okvire.

New Report

Close