Trumpov miljenik u Svjetskoj banci gasi Kini veliki izvor kredita

Autor: Tomislav Pili , 05. veljača 2019. u 22:01
David 
Malpass podtajnik je za međunarodne poslove u ministarstvu financija, Foto: Reuters

Posljednje dvije godine Malpass javno tvrdi kako Svjetska banke ne bi trebala kreditirati Kinu jer je prebogata za takvu pomoć.

Američka administracija izabrala je kandidata za čelnika Svjetske banke, birokrata poznatog po oštrim stavovima prema kreditiranju Kine koju smatra prebogatom. Kako prenose strane agencije, Washington je obavijestio dioničare Svjetske banke kako za predsjednika te institucije namjerava nominirati Davida Malpassa, podtajnika ministarstva financija SAD-a za međunarodne poslove.

Danas objava

O izabraniku Trumpove administracije prvi je izvijestio portal Politico, navodeći kako će objava o Malpassovoj nominaciji danas biti službena. Reutersovi europski diplomatski izvori tvrde da je Amerika izvijestila nekoliko europskih vlada o Malpassovoj nominaciji.

Zbog prešutnog, već sedam desetljeća dugog dogovora prema kojem mjesto šefa Svjetske banke pripada Amerikancu, a Međunarodnog monetarnog fonda Europljaninu, nije izgledno da će europski dioničari blokirati ovu odluku. Malpassovu nominaciju još mora odobriti upravni odbor Svjetske banke koji broji 12 članova, a u kojem SAD drži kontrolni, 16-postotni udjel glasova. Svjetska banka tako će naći zamjenu za Jima Yong Kima koji otišao 1. veljače u investicijski fond Global Infrastructure Partners.

 

60,5milijardi

dolara kredita plasirala je Svjetska banka tijekom godina Kini

Podsjetimo, Kima je prvi put 2012. nominirao bivši predsjednik Barack Obama, a ostavku je dao tri godine prije isteka drugog mandata.

Kao navodni razlog u medijima se spominjalo Kimovo neslaganje s politikom Trumpove administracije, posebno prema klimatskim promjenama. Inozemni analitičari smatraju kako nominiranje 62-godišnjeg dužnosnika ministarstva financija signalizira kako Trumpova vlada želi preuzeti čvršću kontrolu nad plasiranjem kredita Svjetske banke, inače najvećeg svjetskog zajmodavca. Inače, David Malpass bio je Trumpov ekonomski savjetnik u predsjedničkoj kampanji 2016. godine.

U njegovu životopisu još stoji da je bio glavni ekonomist banke Bear Stearns prije njezine propasti 2008. godine, a radio je i u ministarstvu financija u mandatu Ronalda Reagana, a za vrijeme predsjednika Georgea H. W. Busha u ministarstvu vanjskih poslova gdje bio zadužen za Južnu Ameriku. Međutim, poznat je i po svojim kritikama međunarodnih financijskih institucija, uključujući i ovu čiji bi šef trebao postati.

Dvogodišnji pritisak

Tijekom posljednje dvije godine Malpass je vršio pritisak na Svjetsku banku da zaustavi kreditiranje Kine koju smatra prebogatom za takvu pomoć. Prema podacima s internetske stranice te banke, do sredine travnja prošle godine Kini je ukupno tokom godina plasirano 60,5 milijardi dolara za 416 projekata. Inače, Kina je treći dioničar Svjetske banke po veličini, nakon Japana, i drži 4,5 posto glasačkih prava. Prošle godine Malpass je pomogao u pregovorima oko reformskog paketa Svjetske banke vezanog za povećanje kapitala od 13 milijardi dolara koja je ciljala na ograničavanje kreditiranja i fokusiranja na siromašnije države.

Promatrači ocjenjuju kako je Malpass loš izbor za kormilara tog stupa međunarodnog ekonomskog poretka.

“Ono što Svjetska banka uistinu treba u vrijeme ovako složenih globalnih izazova jest netko predan multilateralizmu, tko ima viziju i može motivirati, a Malpass nema ništa od toga”, kaže za Financial Times Karen Mathiasen, nekadašnja dužnosnica ministarstva financija i bivša američka predstavnica u odboru Svjetske banke. “Nadam se da će odbor ozbiljno razmotriti alternativne konadidate”, dodala je Mathiasen.

Justin Sandefur, analitičar Centra za globalni razvoj kaže za Reuters kako Malpassova nominacija pokazuje kako Trumpova administracija pokušava potkopati ključne globalne institucije te je pozvao druge zemlje da nominiraju svoje kandidate.

“Izbor postoji. Kandidati se biraju običnom većinom glasova, a SAD nema pravo veta na rezultat izbora. Ima mnogo boljih kandidata”, ističe Sandefur.

Komentirajte prvi

New Report

Close