Trump je zaprijetio da će “potpuno uništiti i izbrisati tursko gospodarstvo”

Autor: Poslovni.hr/H , 08. listopad 2019. u 07:57
FOTO: Reuters

Erdogan je u Ankari rekao novinarima da se planira sastati s Trumpom u Washingtonu u prvoj polovici studenog.

Američki predsjednik Donald Trump uputio je u ponedjeljak oštro upozorenje Turskoj, prijeteći da će uništiti njezino gospodarstvo ako Ankara "ode predaleko" poduzimajući vojni udar u Siriji, iako je prethodno sam američki čelnik otvorio vrata turskom napadu na američke saveznike Kurde.

Trump je zaprijetio da će "potpuno uništiti i izbrisati tursko gospodarstvo" ako turska vojska poduzme akciju u Siriji koju će smatrati kao "prekoračenje granice", nakon njegove odluke u nedjelju da povuče američke snage iz sjeveroistočne Sirije.

Povlačenje američke vojske ostavit će ranjivim kurdske snage u Siriji, koje su već dugo u savezništvu s Washingtonom, na mogući vojni napad Turske, koja ih naziva teroristima.

Trumpove oštre riječi usmjerene su prvenstveno na smirivanje američkih kritičara, koji ga optužuju da je povlačenjem američkih snaga ostavio na cjedilu kurdske saveznike. 

Vodeći zastupnici predstavničkog doma i senata američkog Kongresa iz redova demokrata i republikanaca osudili su Trumpovu odluku o povlačenju snaga iz Sirije, a kritizirali su ga čak i neki od najvjernijih republikanskih pristaša, poput senatora Lindseya Grahama, koji je Fox Newsu rekao da "nikada nije bilo u interesu nacionalne sigurnosti napuštanje saveznika koji su nam pomagali u borbi protiv IS-a".

"Kao što sam prije iznio i samo ponavljam – ako Turska učini nešto što smatram da je izvan granica, potpuno ću uništiti tursku ekonomiju (to sam već radio)", poručio je Trump u jednom od tvitova.

Kasnije u Bijeloj kući Trump je izjavio da je u telefonskom razgovoru upozorio turskog predsjednika Tayyipa Erdogana da Turska riskira "krajnje desetkovanu ekonomiju" ako se u Siriji ponaša na način "koji nije human".

Erdogan je u Ankari rekao novinarima da se planira sastati s Trumpom u Washingtonu u prvoj polovici studenog. Najavio je da će dvojica čelnika razgovarati o planovima za "sigurnu zonu" u Siriji i izrazio nadu da će tijekom posjete SAD-u riješiti spor oko borbenih aviona F-35.

Komentirajte prvi

New Report

Close