Trgovinski rat Albanije i Crne Gore?

Autor: Poslovni dnevnik , 17. studeni 2016. u 16:40
Na crnogorsko vino trošarine u Albaniji dvostruko veće

Podgorica će uvesti protumjere zbog visokih albanskih trošarina na crnogorsko vino i pivo.

Crna Gora će na proljeće uvesti protumjere za uvoz voća i povrća iz Albanije ukoliko ta zemlja u sljedeća dva mjeseca ne izmjeni politiku trošarina kojima opterećuje crnogorsko vino i pivo na tom tržištu u dvostrukom iznosu u odnosu na domaće, rečeno je iz Odbora udruženja poljoprivrede, prehrambene i duhanske industrije Privredne komore Crne Gore.

Gospodarstvenici su podsjetili i na problem da Albanija, suprotno sporazumu Cefta, otežava ulaz crnogorskih mljekarskih proizvoda pozivajući sa na Uredbu o aflatoksinu koju ne primjenjuju na uvoz iz drugih zemalja regije, a takođe traži da crnogorski mesni proizvodi imaju europski izvozni broj, što nije u skladu s načelima WTO-a. Odbor traži da se u Crnoj Gori labavije primjenjuju pravila Cefte, kao što to rade ostale zemlje potpisnice i tako zaštiti domaći proizvođač.

Ocijenjeno je poražavajućim da je pokrivenost uvoza hrane izvozom proteklih devet mjeseci iznosila samo devet posto, što je za dva posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ljiljana Filipović, potpredsjednica Privredne komore Crne Gore, kaže da je do ulaska u Ceftu i Svjetsku trgovinsku organizaciju i Crna Gora primjenjivala mjere kojima je štitila domaće proizvođače. "Crna Gora ih je ukinula, a neke druge zemlje se snalaze. Nalaze sve moguće načine da makar na kratak rok održe takve mjere. U slučaju Albanije to traje već dvije-tri godine", kaže Filipović, dodajući kako izgleda da je jedini pravi lijek uvođenje protumjera.

Komentirajte prvi

New Report

Close