Tönnies kupuje Matijevića?

Autor: Poslovni dnevnik , 05. svibanj 2016. u 22:00
Foto: Thinkstock

Njemački proizvođač mesa želi preuzeti veliku srpsku kompaniju.

Industrija mesa Matijević i njemački Tönnies pregovaraju o mogućim načinima suradnje, potvrđeno je za portal eKapija u najvećoj srpskoj kompaniji za proizvodnju mesa. Jedna od mogućnosti o kojoj se priča je, prema pisanju lista Informer, prodaja Industrije mesa Matijević velikom njemačkom proizvođaču.

"Clemens Tönnies želi kupiti našu kompaniju i zato ćemo tijekom ovog mjeseca otputovati u Njemačku na dodatne razgovore. Tönnies je vrlo raspoložen za suradnju s nama, ali smo i mi dobre volje kada je on u pitanju", rekao je Petar Matijević, vlasnik Industrije mesa Matijević za Informer. Prema njegovim riječima, može da se dogoditi da njemačka kompanija kupi cijelu Matijevićevu tvrtku ili 51% vlasništva u njoj, ali se o tome još razgovara i ništa nije konačno dogovoreno.

Clemens Tönnies je u travnju posjetio Industriju mesa Matijević i izjavio da je riječ o "jedinoj mesnoj industriji na ovom tržištu koja se po svojoj veličini, higijeni i načinu rada može mjeriti s njemačkim kompanijama". Kompanija Tönnies, oko čijeg se dolaska u Srbiju posebno angažirao premijer Vučić, ranije je najavila ulaganje od 420 milijuna eura u proizvodnju tri milijuna svinja godišnje, koliko približno cijela Srbija proizvodi danas.

Najavljeno je i da će uskoro početi izgradnja prvih pet od ukupno 20 farmi svinja.  Prema podacima PKS-a, broj svinja u Srbiji na početku 2014. godine iznosio je 3,14 milijuna, a na kraju godine 3,2 milijuna. Te godine je u Srbiju uvezeno 330.000 svinja, što je dvostruko više u odnosu na 2013. godinu, kada je uvezeno 118.000 svinja. U 2014. godini izvezeno je 26.000 svinja, što je smanjenje u odnosu na 2013., kada je izvezena 31.000 svinja. Svinje se, navodi Tanjug, u Srbiji velikim dijelom uzgajaju na tradicionalan način, a objekti kapaciteta za uzgoj od 100 do 500 grla čine 43,8% od ukupnog broja registriranih objekata u svinjarstvu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close