Svijet će u 2018. proizvesti dodatnih tri bilijuna dolara

Autor: Tomislav Pili , 07. prosinac 2017. u 22:00
Procjene govore da rast svjetskog BDP-a ubrzava na 4 posto/Thinkstock

Rast svjetskog gospodarstva vraća se na pretkrizne razine kada je rast realnog BDP-a iznad četiri posto bio više pravilo nego iznimka.

Rast globalnog gospodarstva u ovoj i idućoj godini vratio se na pretkrizne razine. Prema procjenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), vrijednost svih proizvedenih roba i usluga u svijetu ove će godine dosegnuti 80 bilijuna dolara što bi značilo da će ekonomski rast iznositi 3,6 posto, a postoji mogućnost da iduće godine dohvati i četiri posto. U tom slučaju govorili bi o najsnažnijem rastu od 2011. godine. 

Sredina mini-ciklusa
Kako navodi Reuters, prije globalne ekonomske krize koja je izbila 2008. godine, rast svjetskog gospodarstva iznad četiri bio je više pravilo nego iznimka. Podaci MMF-a pokazuju da je od 1996. do 2007. godine takva stopa realnog ekonomskog rasta postignuta u sedam slučajeva, dok je svijet rastu iznad pet posto svjedočio čak tri puta. No, vratimo se u sadašnjost. Analitičari Bank of America Merrill Lynch tvrde da je svjetsko gospodarstvo "trenutno u sredini mini-ciklusa rasta koji je započeo sredinom prošle godine". Njihove procjene govore da će nakon 3,7 posto u ovoj godini globalno gospodarstvo ojačati dodatnih 3,8 posto u idućoj.

Njihove kolege iz britanske banke Barclays još su optimističniji i očekuju da će "samoojačavajući ekonomski ciklus" donijeti četiri posto rasta BDP-a u 2018. godini. U slučaju da svjetsko gospodarstvo uistinu 2018. ojača četiri posto, to bi značilo da će se svjetsko bogatstvo uvećati za dodatnih tri bilijuna dolara. O kakvom se iznosu radi dovoljno govori činjenica da je to vrijednost koju godišnje proizvede britansko gospodarstvo, trenutno peto najveće u svijetu. Drugim riječima, povrh 80 bilijuna dolara iz ove godine, radi se o dodatnih tri bilijuna dolara koji će otići u osobnu potrošnju, na financijska tržišta u kupnju vrijednosnica ili u širenje proizvodnje i investicije kompanija. 

Zapanjujući podatak
U sljedeće dvije godine očekuje se da će se globalno gospodarstvo povećati za ukupno 6,5 bilijuna dolara, a pomalo zapanjujući je podatak da će prvo i drugo gospodarstvo svijeta – SAD i Kina – doprinijeti s polovicom u ukupnom rastu globalnog BDP-a. Naime, na Kinu će se odnositi 35,2 posto rasta globalnog BDP-a od 2017. do 2019. godine dok će Amerika doprinijeti s 18 posto. To su ujedno i jedine države kod kojih će se doprinos mjeriti u dvije znamenke.

Naime, Indija će doprinijeti s 8,6 posto, a eurozona sa 7,9 posto. Analitičari smatraju da razlog takvoj ekonomskoj snazi Kine i Amerike leži u razvoju digitalne tehnologije, posebice umjetne inteligencije i aplikacija, a koje pružaju mnoštvo povezanih poslovnih prilika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close