Sveučilišta se boje da će im Trump izbiti 700 mil. dolara

Autor: Tomislav Pili , 02. veljača 2017. u 22:00
Od 1,04 milijuna stranih studenata, iz sedam država koje su na američkoj 'crnoj listi' došlo je 1,7 posto/REUTERS

Prihodi od školarina stranih studenata kojih je sve više važan su izvor prihoda za američka sveučilišta.

Američka sveučilišta mogla bi ostati bez 700 milijuna dolara godišnjih prihoda ako zabrana ulaska za državljane sedam muslimanskih država postane trajna, izračunao je College Factual.

Odluka predsjednika Donalda Trumpa da na tri mjeseca zabrani ulazak u SAD državljanima Irana, Iraka, Libije, Jemena, Sirije, Somalije i Sudana najviše pogađa četiri sveučilišta. To su Northeastern University, Texas A&M University, Pennsylvania State University te University of Southern California. Svako od njih zbog zabrane bi mogli izgubiti 10 milijuna dolara godišnjih prihoda od školarina.

 

30 mlrd.

dolara neizravan je utjecaj stranih studenata na američku ekonomiju

Izračun gubitka od 700 milijuna dolara temelji se na gubitku školarina te plaćanja smještaja. Kako navodi Reuters, od 1,04 milijuna stranih studenata na američkim sveučilištima, studenata iz navedenih sedam država prošle je akademske godine bilo 1,7 posto, odnosno 17.354. Najviše ih je došlo iz Irana, preko 12.200, a najmanje iz Somalije, svega 35.

Međutim, sveučilišta mnogo više brine mogućnost da i studenti iz ostalih zemalja koja nisu obuhvaćena zabranom počnu zazirati od studija u SAD-a. Lee Bollinger, predsjednik sveučilišta Columbia, u priopćenju u nedjelju je naveo da ako ova zabrana ostane na snazi, gotovo će zasigurno imati utjecaja na sveučilišnu zajednicu. Mary Sue Coleman, predsjednica Udruge američkih sveučilišta, pozvala je na što je brže moguće ukidanje zabrane. Naime, strani studenti ukupno sudjeluju sa sve većim udjelom u američkoj studentskoj populaciji. Trenutno ih je  5,2 posto dok ih je još do prije deset godina bilo 3,2 posto.

Značaj rasta broja stranih studenata još je izraženiji ako se zna da sveučilištima prihodi od školarina domaćih stdenata sve sporije rastu. Ne treba zanemariti ni neizravan utjecaj stranih studenata na američko gospodarstvo koji se procjenjuje na 30 milijardi dolara. Prema mišljenju analitičara, Trumpova zabrana ulaska za fakultete nije mogla doći u gori čas. Naime, promotivne aktivnosti među budućim brucošima počinju baš u ovo vrijeme jer ujesen počinju upisi. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close