Streamingom ‘love’ milijarde

Autor: Barbara Grgić , 11. studeni 2018. u 22:00
Zabavni parkovi uz filmove i dalje donose rekordnu zaradu/REUTERS

Disney je s objavom nikad boljih rezultata za kvartal i poslovnu godinu otkrio i što će nuditi u takmacu Netflixa.

Najveći prioritet kompanije za 2019. godinu", kako ga je nazvao izvršni direktor Disneya Bob Iger, streaming servis dobio je svoj veliki plus, doslovno.

Novi konkurent 'mrskom' Netflixu zove se Disney+, objavljeno je na live prijenosu financijskih rezultata velikog igrača zabavne industrije za poslovnu 2018. godinu, ali i posljednji kvartal.

Iako ih je odluka da svoj sadržaj ne pružaju Netflixu stajala 300 milijuna dolara, u proteklom su tromjesečju ostvarili, navodi Reuters, snažan rast prihoda i dobiti, zahvaljujući velikim uspješnicama filmova i hordi ljudi koja je ljetos hrlila u tematske zabavne parkove. Kada pohvale pretočimo u brojke, dobivamo ukupne prihode koji su u navedenom razdoblju porasli za 12% u odnosu na isto razdoblje lani, odnosno 14,3 milijardi dolara, dok je neto dobit skočila za 33%, na 2,3 milijarde.

Rezimiramo li Disneyjevu poslovnu godinu, imamo dobit rekordnih razina, od ukupno 12,6 milijardi dolara, kao i rekordne prihode od 59,4 milijarde.

Zaštitni znak tvrtke, tematske parkove, prenose i na streaming platformu.  Očekuje se tako da će Disney+ u samom početku raspolagati sa 7000 epizoda TV serija i 500 filmova. Kao prve ciljeve istaknuli su četiri do pet originalnih filmova i pet TV serija godišnje. 

"Prvo ćemo prohodati, nego što potrčimo u smislu obujma sadržaja", izjavio je Bob Iger.  Iako očito žele ponoviti uspjeh Netflixa, trude se staviti kvalitetu ispred kvantiteta i nemaju namjeru povlačiti vlastiti sadržaj s već postojećih streaming platformi budući da ti to bio iznimno zamršen i skup proces.

Podsjetili su i na svoj veliki pothvat, 71,3 milijarde dolara vrijednu investiciju kupnje 21st. Century Foxa. Mjesečna pretplata za Disney+ iznosit će negdje između 8 i 14 dolara mjesečno, što je manje od pretplate za Netflix. Očekuje se da će streaming platforma započeti s radom pretkraj iduće godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close