Što će šef Googlea raditi u komunističkoj Sjevernoj Koreji?

Autor: Agencija VLM , 03. siječanj 2013. u 09:55
Eric Schmidt / EPA

Schmidt će se pridružiti privatnom humanitarnom putovanju koje organizira bivši guverner New Mexica Bill Richardson.

Izvršni direktor Googlea Eric Schmidt navodno planira posjetiti komunističku Sjevernu Koreju, piše Mashable.

Schmidt će se pridružiti privatnom humanitarnom putovanju koje organizira bivši guverner New Mexica Bill Richardson, izvijestio je AP citirajući "dvoje ljudi koji su upoznati sa planom grupe". To će biti prvo putovanje nekog od Googleovih izvršnih direktora u Sjevernu Koreju.

Nagovaranje komunista da otvore internet za građane

Još nije jasno što će Schmidt raditi u Sjevernoj Koreji kojoj je SAD uveo teške trgovinske sankcije, a slovi kao najizoliranija komunistička zemlja svijeta pa se pretpostavlja da neće sklapati nikakve poslove. Vjerojatnije je da će komunističku vlast nagovarati da otvori internet za svoje građane.

Schmidt je poznati zagovornik ideje da tehnologija i pristup internetu mogu poboljšati uvjete života. Sjeverna Koreja je država koja ima među najrestriktivnijim politikama o pristupu internetu u svijetu.  sjevernokorejski vođa Kim Jong Un je tijekom svog novogodišnjeg govora pozvao na pokretanje "industrijske revolucije" temeljene na znanosti i tehnologiji, a za to će biti potrebno "olabaviti" kontrolu interneta.

Nije poznato kada bi Schmidt trebao putovati u Sjevernoj Koreji , no pretpostavlja se da bi se to moglo dogoditi ovog mjeseca. Ključno pitanje ostaje što će šef Googlea raditi u Sjevernoj Koreji?

Komentirajte prvi

New Report

Close