Srpsko tržište voćnih sokova vrijedno je 300 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 26. listopad 2015. u 22:00
Iz Srbije se sokovi najviše izvoze su Njemačku, Austriju, Rusiju i zemlje regije/FOTOLIA

Vodeći srpski proizvođači sokova su Nektar, Knjaz Miloš, Fresh & Co, Vino Župa, Fruvita, Duga Komerc i Rauch.

Srpska industrija voćnih sokova već godinama uspješno odolijeva inozemnoj konkurenciji, čak u toj mjeri da niti povremeni akcijski "prodori" svjetskih brendova nisu našli put do srpskog kupca.

Očito, srpski potrošač više vjeruje voćnom soku i nektaru iz domaćih proizvodnih pogona, pišu Večernje novosti. Takvi zaključci srpskih medija nisu samo pokušaji hvaljenja domaćih proizvoda jer Srbija godišnje proizvede oko 230 milijuna litara voćnih sokova (u 2014. 205.230 tona), što tu zemlju uvrštava u velike proizvođače u regiji. Naime, Grčka proizvodi oko 187 milijuna litara godišnje, Mađarska 127 milijuna, Rumunjska 111 milijuna, Bugarska 106 milijuna, a Slovenija 40 milijuna litara voćnih sokova.

 

230mil.

litara sokova proizvodi godišnje Srbija, a Grčka 187 mil. litara

"U 2014. godini ostvaren je izvoz vrijedan 37 milijuna dolara, dok je uvoz vrijedio 16 milijuna dolara", rekao je Večernjim novostima Nenad Budimović, tajnik Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju PKS-a. Rezultati su bili još bolji 2013. kada je Srbija izvezla sokova za 47 milijuna dolara, dok je uvoz iznosio 19 milijuna dolara. Zemlje u koje se iz Srbije najviše izvozilo su Njemačka, Austrija, Ruska Federacija i zemlje bivše Jugoslavije, dok se uvoz ostvaruje najvećim dijelom iz Brazila, Austrije, Španjolske, Italije i Makedonije.

 

127mil.

litara sokova proizvedu godišnje Mađari

Suficit 50 milijuna dolara
Profesor Miladin Ševarlić, konzultant Udruženja proizvođača voćnih sokova Srbije, tvrdi da srpsko tržište voćnih sokova, nektara i osvježavajućih napitaka, ovisno o sezoni vrijedi oko 300 milijuna eura" i vrlo je respektabilno među zemljama jugoistočne Europe. Istovremeno, suficit iznosi od 30 do 50 milijuna eura, ali potencijal je, prema njegovim riječima, daleko veći.Vodeći srpski proizvođači sokova su Nektar iz Bačke Palanke, koji je preuzeo jednog od vodećih europskih proizvođača slovenski Fructal, zatim Knjaz Miloš iz Aranđelovca, subotički Fresh & Co, Vino Župa iz Aleksandrovca, Fruvita iz Beograda, Duga Komerc iz Kruševca, te Rauch.  

 

111mil.

litara sokova proizvede se svake godine u Rumunjskoj

S druge strane, stručnjaci tvrde da bi što prije trebalo pokrenuti i proizvodnju u pogonima nekadašnjih divova Budimke iz Požege i valjevske Srbijanke. "U vanjskotrgovinskoj razmjeni sa svijetom, kada je riječ o voćnim sokovima, Srbija ima znatno veći izvoz od uvoza, a naše izvozne cijene po jedinici proizvoda veće su od onih iz uvoza. To govori da izvozimo vrlo kvalitetne sokove, koji postižu dobru cijenu na inozemnom tržištu", objašnjava Ševarlić.

 

40mil.

l. sokova godišnja je proizvodnja u Sloveniji

Novi proizvodi
Prema njegovim riječima, država nema dovoljno sluha industriju voćnih sokova. "Izvoz voćnih sokova bilježi rast, ali postoji još dosta prostora za njegov plasman. Bilo bi najbolje da industrija sokova zajedno s ministarstvom znanosti sufinancira višegodišnje istraživanje pokazatelja kvaliteta srpskog voća kao sirovine za sokove. Riječ je o proizvodima koji nisu dovoljno zastupljeni u toj industriji, prije svega, o šljivi i malini, što bi nametnulo novi standard i kakvoću na razvijenim tržištima. Posebno kada je reč o organski proizvedenim sokovima", kaže Ševarlić. 

Vodeći u regiji

Nektar izvozi čak 70 posto proizvodnje sokova

Predsjednik Nektar grupe Slobodan Radun prije nekoliko dana je rekao da unatoč problemima kompanija ide prema pozitivnom poslovanju i rastu, te očekuje pozitivnu godinu. On očekuje da će ovu godinu kompanija Nektar završiti s poslovnim rezultatom od 140 do 150 milijuna eura prometa, od čega 70 posto čini izvoz. Nektar grupa na pragu je novih investicija u osnovnu proizvodnju i preradu povrća. Nektar grupa, s godišnjim prometom većim od 120 milijuna eura, prisutna je na 50 tržišta i jedina je u regiji koja ima potpuno zaokružen sustav proizvodnje, od plantaža, preko otkupa i prerade voća, a primarna prerada obradi više od 100.000 tona voća.

Komentirajte prvi

New Report

Close