Srpski izvoz namještaja povećan čak 12 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 25. travanj 2019. u 21:59
Foto: PD

Izvoz drvne industrija vrijedan 587 mil. $.

Drvna industrija Srbije gospodarski je potencijal i treća je industrija po ostvarenom suficitu u vanjskotrgovinskoj razmjeni s inozemstvom, piše Politika. Lani je suficit dosegnuo gotovo 260 milijuna dolara, proizvodnja u drvnoj industriji zabilježila je porast u osnosu na 2017., a izvoz namještaja povećan je 12 posto, dok je proizvodnja bila veća 6,3 posto.

Udio industrije namještaja u BDP-u Srbije sada iznosi 1,4 posto, potvrdio je Miroslav Miletić, savjetnik predsjednika Privredne komore Srbije (PKS), dok je sudjelovanje u ukupnom izvozu 5,7 posto.

Prošle godine vrijednost izvoza proizvoda od drva, osim nameštaja, iznosila je 340 milijuna dolara, dok je izvoz namještaja iznosio 247 milijuna dolara. “Ukupan izvoz svih proizvoda od drva bio je 587 milijuna dolara, što je za 85 milijuna dolara više u odnosu na prethodnu godinu”, objasnio je Miletić, podsjećajući na probleme koji i dalje pritišću tu gospodarsku granu. To su nedostatak kvalificirane radne snage, nedovoljna edukacija stručnog kadra, ali i nedovoljna količina sirovina za proizvodnju.

Razvojna agencija Srbije (RAS) nedavno je objavila dva javna poziva za drvnu industriju – program potpore sektorima prerađivačke industrije i individualnog sudjelovanja na međunarodnim sajmovima.

Komentirajte prvi

New Report

Close