Središnja banka previđa klizanje Francuske u recesiju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. studeni 2012. u 14:26
Epa

Francuski bruto domaći proizvod (BDP) smanjit će se u četvrtom tromjesečju za 0,1 posto, pokazala je anketa središnje banke, što bi znači da je drugo po veličini gospodarstvo eurozone na putu u recesiju, dok njemačka vlada očekuje sporiji rast.

Francuski bruto domaći proizvod (BDP) smanjit će se u četvrtom tromjesečju za 0,1 posto, pokazala je anketa središnje banke, što bi znači da je drugo po veličini gospodarstvo eurozone na putu u recesiju, dok njemačka vlada očekuje sporiji rast.

Središnja banka predvidjela je 0,1-postotni pad aktivnosti i za treće tromjesečje. Ekonomisti općenito definiraju recesiju kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti.

Zasebno izvješće Državnog ureda za statistiku INSEE pokazalo je slab završetak trećeg tromjesečja u industriji, uz ukupni pad proizvodnje u rujnu za 2,7 posto, nakon 1,9-postotnog rasta u kolovozu.

Samo u prerađivačkoj industriji proizvodnja je u rujnu pala za 3,2 posto, nakon rasta za 2,1 posto u kolovozu, objavio je INSEE.

Francuski ministar financija Pierre Moscovici nedavno je izjavio kako očekuje da će gospodarstvo blago rasti u trećem tromjesečju, dok INSEE predviđa stagnaciju.

Vlada predviđa 0,3-postotni rast BDP-a u ovoj godini, te 0,8-postotni rast u 2013., naprema prognozi Europske komisije koja očekuje rast od 0,2 odnosno 0,4 posto.

Rast u Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, trebao bi pak po svemu sudeći oslabiti u četvrtom tromjesečju ove i prvom tromjesečju iduće godine, procjenjuju u njemačkom ministarstvu gospodarstva u petak, ukazujući na odgađanje privatnih ulaganja zbog krize u eurozoni.

Ministarstvo je poručilo da očekuje "osjetno slabiju gospodarsku dinamiku" tijekom zime.

"Trenutno ipak očekujemo samo kratkotrajno razdoblje slabosti", poručili su iz ministarstva.

Podaci objavljeni ovog tjedna pokazali su pad aktivnosti u privatnom sektoru, pad industrijskih narudžbi i najveće smanjenje izvoza od kraja prošle godine, zbog slabljenja potražnje u zemljama eurozone.

Ministarstvo je istaknulo da je malo vjerojatno da će izvoz koji je ove godine potražnja iz Azije sačuvala od negativnih posljedica slabljenja potražnje u europskim zemljama biti oslonac za gospodarstvo i u narednim mjesecima.

"Domaća i inozemna potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima slabi i gospodarstvo se u narednim mjesecima neće moći osloniti na poticaje iz vanjske trgovine", priopćilo je ministarstvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close