Srbiji sada treba 30.000 IT stručnjaka

Autor: Poslovni dnevnik , 31. ožujak 2016. u 11:17
Srpska industrija softvera nalazi se između 30. i 50. mjesta na svjetskim listama/Fotolia

Srpsko tržište IT usluga je prilično nerazvijeno, IT potrošnja po glavi stanovnika 2015. iznosila je samo oko 62 eura.

Srpska industrija softvera nalazi se između 30. i 50. mjesta na svjetskim listama, što je najbolji rezultat neke gospodarske grane u Srbiji.

 

6000visokoobrazovanih

stručnjaka radi u srpskim IT tvrtkama

Industrija softvera bilježi stalan rast izvoza, a broj softverskih kompanija u Srbiji raste iz godine u godinu, objavila je Nacionalna poslovna revija. Kako navodi magazin, u Srbiji djeluje oko 2000 informatičkih kompanija, od kojih je najpoznatija ComTrade, koje zapošljavaju oko 6000 visokoobrazovanih stručnjaka, a Srbija se nalazi na vrhu liste atraktivnih lokacija najvećih svjetskih IT kompanija. To potvrđuje i najnovija studija Price Waterhouse Coopersa "Shared Services-the Edge Over", u kojoj ispitanici ističu atraktivnost istočnoeuropskih zemalja kao mjesta njihove buduće lokacije.

 

60eura

po stanovniku ulaže Srbija u IT industriju

Aplikacije za zabavu
Istraživanja, naime, pokazuju da bi do 2020. u Srbiji moglo biti otvoreno od 50.000 do 100.000 novih radnih mjesta u informatičkim kompanijama, a trenutna potražnja je oko 30.000 radnih mesta, dok se godišnje obrazuje samo 1000 do 1500 IT stručnjaka. Srbija u svijetu, navodi Nacionalna poslovna revija, postaje poznata po razvoju "embedded systema", razvoju aplikacija u industriji zabave i aplikacija na zahtjev, a niska cijena rada visokoobrazovanih stručnjaka iz svih područja informatičke industrije izaziva pozornost najvećih svjetskih kompanija.

 

100tisuća

radnih mjesta u IT sektoru moglo bi biti otvoreno u Srbiji do 2020.

Najbolji izvozni proizvod
Prema riječima Jelene Jovanović, tajnice Udruženja za elektronske komunikacije i informacijsko društvo PKS-a, softver je jedini proizvod koji Srbije može izvesti u Kinu, Kanadu ili Ameriku "jer se može umnožiti beskonačno mnogo puta, a da to ništa ne košta". S druge strane, srpsko tržište IT usluga je prilično nerazvijeno, što pokazuje i IT potrošnja po glavi stanovnika, koja je za 2015. iznosila oko 62 eura, dok prosjek u EU iznosi 600 eura.

 

800eura

po stanovniku ulaže se u IT industriju prosječno u EU

Srbija ulaže 60 eura po stanovniku u IT industriju, što je na razini Bugarske i Rumunjske, i znatno je više nego u Makedoniji, Crnoj Gori i BiH, ali daleko manje nego u Hrvatskoj koja ulaže 200 eura, kao i od prosjeka Europske unije od 800 eura. Da bi IT sektor rastao nužno je ulagati u školovanje potrebnih kadrova, ali i obrazovne sadržaje prilagoditi modernim tehnologijama, navodi časopis. Srbija je postavila cilj da se do 2020. izvoz usluga u IT sektoru poveća na milijardu eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close