Srbi ubiru plodove na ‘putu svile’

Autor: Poslovni dnevnik , 12. studeni 2018. u 22:00
Imamo kolateralnu korist od proboja Kineza u EU, kažu eksperti/Srđan Ilić/PIXSELL

Sad Kinezi ne samo da daju kredite za projekte koje oni sami izvedu, već ulaze i u vlasništvo kompanija u Srbiji.

I dok je Hrvatska na nedavnom investicijskom forumu najavljeno 13 milijardi eura za ulaganja za razne sektore, premda većinu toga tek treba ugovoriti i realizirati, u susjednoj Srbiji kineski utjecaj već je odavno prisutan i opipljiv. Riječ je o projektima koji su već donijeli vrijednost od pet milijardi dolara, što Srbiju, prema pisanju Večernjih novosti, svrstava u važnu postaju na ‘novom putu svile’.

Dosad su, prema podacima Vlade, Kinezi direktno uložili oko milijardu i pol dolara, a u infrastrukturu više od 3,5 milijarde.

“Kina je posljednjih godina ne samo kreditor, već i velik investitor u Srbiji, a pet milijardi dolara ulaganja odnosi se na vrijednost ugovorenih poslova. Namjera ‘istočnog zmaja’ da uđe u Europu za Srbiju znači da će dobiti novu infrastrukturu”, pišu Novosti i prenose stav Ivana Nikolića s Ekonomskog instituta u Beogradu, koji kaže da je Kina postala bitan investitor.

“Probijaju se u vrh, no nije važna samo razina ulaganja, već i promjena modela suradnje. Više se ne radi o “ključu u ruke” po kojem Kinezi kreditiraju projekt koji onda njihov izvođač realizira, već je sad uključen i realni sektor, kroz ulazak Kineza u naše kompanije kao vlasnika. Nakon Željezare Smederevo i RTB-a Bor, sada se pregovara i o preuzimanja Ikarbusa. Naša je kolateralna korist što smo se našli na tom putu svile”, objašnjava Nikolić.

Infrastrukutura je itekako bitna na tom putu, pa kineska Eksim banka često i kreditira projekte, od modernizacije TE Kostolac do izgradnje autocesta diljem Srbije. Odobreni su po rati od 1,3 do 3 posto.

“Uvjeti kredita nisu samo cijena, ona je niža od komercijalnih zajmova. Važnije je ispregovarati što bolje prateće uvjete, od toga koliko u tim projektima ima posla za naše tvrtke do toga koliko se koristi naš materijal”, poručuje Nikolić, direktor za znanstvenoistraživački razvoj u Ekonomskom institutu Beograd.

Komentirajte prvi

New Report

Close