Sporna vjetroelektrana 
u CG dobila novog vlasnika

Autor: Poslovni.hr , 05. rujan 2017. u 22:01
Na Možuri će biti podignute 23 vjetroturbine, Fotolia

Tvrtka Malta Montenegro Wind Power gradit će vjetroelektranu na Možuri.

Crnogorska vlada dala je suglasnost da se 90 posto udjela u povezanoj tvrtki Možura Wind Park sa sadašnjeg vlasnika, kompanije Enemalta plc prenese na kompaniju Malta Montenegro Wind Power JV koja će graditi vjetroelektranu na lokaciji Možura.

Država Crna Gora je, kako pišu Vijesti, zaključila Ugovor o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na Možuri u lipnju 2010. godine s konzorcijem Fersa & Čelebić u čijem sastavu su se nalazile kompanije Fersa Energias Renovables iz Španjolske i Čelebić iz Podgorice, koja je u međuvremenu napustila posao.

Prema tom ugovoru, vlasnici vjetroelektrana na Možuri dobijat će od crnogorskih potrošača električne energije subvencije od 115 milijuna eura kroz 12 godina rada, nakon početka proizvodnje struje. Projekt je vrijedan 65 milijuna eura. Ugovorom, državno zemljište je dano u zakup na 20 godina za potrebe izgradnje vjetroelektrane instalirane snage do 46 megavata. Država se ugovorom obvezala da će otkupna cijena električne energije proizvedene u vjetroelektrani biti zajamčena i fiksna za prvih 12 godina rada i neće biti manja od 95,99 eura po megavatsatu.

 

65milijuna eura

vrijedna je investicija u crnogorski vjetropark

U obrazloženju vladine odluke navedeno je da su vlasnici kompanije Malta Montenegro Wind Power JV – International Renewable Energy Development s Malte, koja ima 70 odsto udjela, Vestigo Clean Energy iz britanske offshore zone s otoka Guernsey, kao i Envision Energy Internacional iz Hong Konga koja ima udjel od 10 posto. Kompanija Enemalta plc izradila je glavni projekt i završila izgradnju više od 14 kilometara pristupnih puteva i platforme za 23 vjetroturbine.

Istovremeno, na podgoričkom Osnovnom sudu vodi se spor u kojem Vladimir Popović iz Budve i Španjolac Carles Collu Palou tuže prve vladine partnere u tom projektu – tvrtke BWP Montenegro, BWP Europe Consulting i Fersa Energias Renovables. Tužbu su podnijeli jer im nije isplaćena provizija od po 2,000.000 eura za ugovaranje posla. U dokumentima predanim uz tužbu spominju se i sumnje u postojanje visoke korupcije, tj. davanja mita u poslu izgradnje vjetroelektrana. Tužitelji navode da je njihov posao bio da osiguraju Fersi taj posao preko tvrtke BWP Montenegro čiji je zastupnik bila Milena Popović. A BWP Montenegro povezan je sa još tri tvrtke registrirane u Crnoj Gori s kojima je veze imala Milena Popović.     

Komentirajte prvi

New Report

Close