Španjolski ministar očekuje pad gospodarstva u 2013. za jedan do 1,5 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. travanj 2013. u 11:18
Španjolski ministar gospodarstva Luis de Guindos (PHOTO: EPA/ZIPI)

Prema službenim prognozama, gospodarstvo bi se trebalo smanjiti za 0,5 posto ali je izvor u vladi ovog mjeseca za Reuters kazao da bi ta prognoza mogla izmijenjena i iskazati očekivanja o padu u visini do jedan posto

Španjolsko gospodarstvo smanjit će se ove godine za jedan do 1,5 posto, izjavio je ministar gospodarstva Luis de Guindos u razgovoru za Wall Street Journal, objavljenom u ponedjeljak.

Prema službenim prognozama, gospodarstvo bi se trebalo smanjiti za 0,5 posto ali je izvor u vladi ovog mjeseca za Reuters kazao da bi ta prognoza mogla izmijenjena i iskazati očekivanja o padu u visini do jedan posto.

Madrid pregovara s Europskom komisijom o produljenju roka za spuštanje proračunskog deficita unutar dopuštenih granica u Europskoj uniji. U drugoj polovini tjedna dostavit će Bruxellesu više detalja o potrošnji i proračunu.

Španjolska središnja banka, Europska komisija i Međunarodni monetarni fond (MMF) redom očekuju da će se aktivnosti u španjolskom gospodarstvu smanjiti u ovoj godini oko 1,5 posto.

Premijer Mariano Rajoy naglasio je pak kako očekuje da će međunarodna i neovisna tijela poboljšati tu prognozu s obzirom na rast izvoza.

Ministar gospodarstva kazao je u razgovoru za Wall Street Journal da očekuje "blagi" rast gospodarstva u 2014.

Španjolska će u petak objaviti drugi paket strukturnih reformi. Analitičari ne očekuju značajnije promjene a Rajoy je kazao da će preusmjeriti fokus na poticanje rasta umjesto na dodatne rezove.

Komentirajte prvi

New Report

Close