Španjolski ministar očekuje pad gospodarstva u 2013. za jedan do 1,5 posto

Španjolski ministar gospodarstva Luis de Guindos (PHOTO:  EPA/ZIPI) Španjolski ministar gospodarstva Luis de Guindos (PHOTO: EPA/ZIPI)

Prema službenim prognozama, gospodarstvo bi se trebalo smanjiti za 0,5 posto ali je izvor u vladi ovog mjeseca za Reuters kazao da bi ta prognoza mogla izmijenjena i iskazati očekivanja o padu u visini do jedan posto


Španjolsko gospodarstvo smanjit će se ove godine za jedan do 1,5 posto, izjavio je ministar gospodarstva Luis de Guindos u razgovoru za Wall Street Journal, objavljenom u ponedjeljak.

Prema službenim prognozama, gospodarstvo bi se trebalo smanjiti za 0,5 posto ali je izvor u vladi ovog mjeseca za Reuters kazao da bi ta prognoza mogla izmijenjena i iskazati očekivanja o padu u visini do jedan posto.

Madrid pregovara s Europskom komisijom o produljenju roka za spuštanje proračunskog deficita unutar dopuštenih granica u Europskoj uniji. U drugoj polovini tjedna dostavit će Bruxellesu više detalja o potrošnji i proračunu.

Španjolska središnja banka, Europska komisija i Međunarodni monetarni fond (MMF) redom očekuju da će se aktivnosti u španjolskom gospodarstvu smanjiti u ovoj godini oko 1,5 posto.

Premijer Mariano Rajoy naglasio je pak kako očekuje da će međunarodna i neovisna tijela poboljšati tu prognozu s obzirom na rast izvoza.

Ministar gospodarstva kazao je u razgovoru za Wall Street Journal da očekuje "blagi" rast gospodarstva u 2014.

Španjolska će u petak objaviti drugi paket strukturnih reformi. Analitičari ne očekuju značajnije promjene a Rajoy je kazao da će preusmjeriti fokus na poticanje rasta umjesto na dodatne rezove.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve