Slovenski financijaši vjeruju da će NLB ipak biti prodan

Autor: Poslovni.hr , 01. lipanj 2017. u 22:00
Foto: Thinkstock

Odluka slovenske vlade izazvala snažne reakcije.

Dok slovenski financijaši vjeruju kako će na kraju ipak doći do privatizacije Nove Ljubljanske banke (NLB), hrvatski političari poručuju kako će štititi interese hrvatskih štediša. Na upit novinara prije početka sjednice Vlade, trebaju li štediše Ljubljanske banke brinuti zbog najnovijeg razvoja događaja ili je to samo stvar banaka koje se međusobno tuže, ministar financija Zdravko Marić kazao je da se radi o ovom drugom.

“Iščitali smo te poruke koje su stigle sa slovenske strane i, naravno, uvijek činimo sve da branimo i štitimo naše interese, i sigurno ćemo na tom tragu i ostati”, izjavio je Marić. Podsjetimo, slovenska vlada u utorak je izdala priopćenje objašnjavajući zašto je odbila izdati garanciju potencijalnim kupcima dionica NLB-a da ih mogući negativni ishod u tužbama Zagrebačke banke i Privredne banke Zagreb (PBZ) neće pogoditi. Time je zaustavljen proces prodaje ukupno 75 posto državnog udjela.

Ljubljanska burza mnogo očekuje od privatizacije NLB-a, a predsjednik Uprave Aleš Ipavec pojašnjava kako vlada i Slovenski državni holding trenutno prebacuju odgovornost između sebe. “Vlada ne želi dati garancije, iako ih je već dala prilikom ulaska belgijskog KBC-a u vlasništvo NLB-a. Vjerujem da na kraju ipak neće doći od potpunog odustajanja od IPO-a. To bi bio loš scenarij za Ljubljansku burzu, ali bi mnogo više naštetio slovenskom tržištu kapitala jer bi strani investitori izgubili povjerenje”, smatra Ipavec.

Prema informaciji iz priopćenja slovenske vlade, u Hrvatskoj je pokrenuto 27 sudskih postupaka u kojima PBZ i Zagrebačka banka tuže Ljubljansku banku i traže povrat prenesenog dijela štednih deviznih depozita koji su štedišama isplaćeni u Hrvatskoj iz javnih sredstava, a trenutno ih je 15 u tijeku. Ukupni iznos glavnice, iznosi 172,2 milijuna eura.      

Komentirajte prvi

New Report

Close