Slovenci istražuju kako je sin Zorana Jankovića vratio dug

Autor: Ante Pavić , 22. srpanj 2013. u 21:40
Zoran Janković/Jurica Galoić/PIXSELL

Slovenski Ured za sprečavanje pranja novca istražuje kako je Jure Janković uspio vratiti milijunski dug poduzetniku Marjanu Pišljaru.

Slovenski Ured za sprečavanje pranja novca istražuje kako je Jure Janković, poduzetnik i sin ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, vratio milijunski dug poduzetniku Marjanu Pišljaru.

Zoran Janković negirao je da je Juri pomogao da dug otplati do kraja, potvrdivši da je Pišljaru na ime duga predao kuću u Grosuplju, čime je Jure uspio vratiti tek 300 tisuća eura duga, što je desetina ukupnih dugovanja prema Pišljaru. Damijan Janković, brat Jure Jankovića, demantirao je da je dug vraćen prodajom hotela Delfin na Omišlju, o čemu je Poslovni dnevnik već pisao. Stoga je glavno pitanje kako je Jure Janković vratio cjelokupni dug budući da mu je slovenska Porezna uprava blokirala raspolaganje 50-postotnim udjelom u Electi holding koji je Zoran Janković predao svojim sinovima. 

 

42,5milijuna

eura vrijedna je imovina obitelji Janković

Milijuni u dionicama
Izvor novca Jure Jankovića još uvijek je nepoznat, a slovenske Finance izračunale su bogatstvo obitelji Janković koji su, osim obiteljskih, isprepleteni i poslovnim vezama. Prema tom izračunu, imovina Jankovićevih vrijedna je 42,5 milijuna eura. Ona je, međutim, opterećena dugovima kao što to pokazuje slučaj Jure Jankovića. Međutim, sva imovina je još uvijek dovoljna da se Jankovići izvuku iz svih nevolja. Naime, kada bi njihova poduzeća i otišla u stečaj i likvidaciju, Finance su došli do zaključka da bi im i dalje ostalo tri milijuna eura, što se nikako ne bi moglo nazvati bankrotom. Naravno, vrijeme je radilo protiv njih, pa je njihova ukupna imovina koju danas imaju 2008. godine mnogo više vrijedila nego sada. Ona je prije izbijanja krize vrijedila 73,1 milijuna eura, dok je kriza istopila njezinu vrijednost za 31 milijun eura. Najvrednija imovina obitelji Janković je zemljište TPC Barje vrijedno 15 milijuna eura. Janković je tih 5,4 hektara kupio od Ljubljanskih Mlekarna za 267.000 eura. Osim toga, imaju i 60.690 dionica Mercatora u vlasništvu KLM-a, koji je pak u vlasništvu Zorana Jankovića, što je posljedica i njegove karijere predsjednika Uprave trgovačkog lanca koji je nedavno kupio Agrokor. Osim toga, imaju i 16,5 posto Medilaba koji vrijede ukupno 800.000 eura te 95 posto hotela Jelovica u vrijednosti od 1,2 milijuna eura. Ostala imovina sastoji se od dionica Pozavarovalnice Sava, Pivovarne Laško i ostale imovine ukupne vrijednosti 18 i pol milijuna eura. Primjerice, Electa u vlasništvu ima zemljišta u vrijednosti četiri milijuna eura, kao i 5,7 milijuna eura nedovršenih građevinskih projekata. 

Politika i korupcija
Jankovićev javni poslovni pad i istrage za korupciju započeli su otprilike kada je počeo s ambicioznijim političkim planom osvajanja središnje vlasti sa svojom strankom Pozitivna Slovenija koja je iznenadila sve analitičare, potukavši na izvanrednim parlamentarnim izborima i vladajuću stranku Janeza Janše – samo dva mjeseca od stvaranja stranke. Iako su mu afere naštetile, posljednje informacije govore da je spreman ponovno uskočiti na čelo Pozitivne Slovenije s kojega je otišao kako bi dao prostora za stvaranje danas vladajuće koalicije. Naime, Gregor Virant i Karl Erjavec, prvaci ostalih stranaka koje su formirale vladu s Pozitivnom Slovenijom, pristali su na ulazak u novu vladu samo ako se Janković povuče jer im je bilo neprihvatljivo da na čelo koalicije i vlade dođe čovjek kojega se sumnjiči za korupciju, istu onu zbog koje su i srušili Janšu. Jankovićeva najava da je spreman na veliki povratak malo kome se u koaliciji svidio, najmanje aktualnoj premijerki Alenki Bratušek koja je na to mjesto došla upravo zbog svih njegovih afera i optužbi da pogoduje aferama. Slovenska Vlada ne stoji na stabilnim nogama jer ekonomski problemi zbog kojih bi Slovenija mogla zatražiti pomoć Europe mogao bi biti samo početak pada vlade kojoj bi konačan udarac mogao zadati povratak Jankovića. 

Komentirajte prvi

New Report

Close