Slobodni pad Malaysia Airlinesa na burzi

Autor: Tomislav Oharek , 11. ožujak 2014. u 20:58
Kompanija se već godinama bori s gubicima/REUTERS

Potraga za zrakoplovom koji je nestao u subotu ujutro niti treći dan nije dala rezultata.

Dionice malezijske aviokompanije, Malaysia Airlines, potonule su jučer, prvog dana trgovanja nakon nestanka putničkog aviona sa 239 putnika i članova posade, za 10 posto.

Nakon otvaranja burze u Kuala Lumpuru, dionice aviokompanije pale su čak 16 posto, i stajale su 0,21 ringit, dok se u petak njima trgovalo po 0,25 ringita. Kako javljaju agencije dionica se kasnije ipak malo oporavila.Zrakoplov Malaysia Airlines na letu MH370 iz Kuala Lumpura za Peking nestao je iznad voda između Malezije i Vijetnama u subotu ujutru. Unatoč tome špto je i jučer nastavljena detaljna potraga za nestalim zrakoplovom i to i iz zraka i s mora, niti treći dan nakon nesreće nije pronađen nikakav trag lejelice."Nažalost nismo pronašli ništa što se eventualno nalazilo u zrakoplovu, a ni njegove ostatke", rekao je direktor malezijskog civilnog zrakoplovstva Azharudin Abdul Rahman.

 

360milijuna

dolara gubitka imala je kompanija u posljednjem kvartalu lani

"Vijetnamsko zrakoplovstvo u nedjelju navečer je otkrilo predmete koji se mogu dovesti u vezu sa zrakoplovom nedaleko od južne obale otoka Tho Chua, no još uvijek nemamo nikakvu potvrdu da je riječ upravo o ostacima tog zrakoplova", rekao je . Oko 80 kilometara od otoka Tho Chua, duž njegove južne obale zamijećena su dva predmeta koja bi mogla pripadati Boeingu 777 Malaysian Airlinesa na letu MH370, koji je letio iz Kuala Lumpura u Peking s 227 putnika i 12 članova posade. "Zamijetili smo par predmeta, no zasad nam nije potvrđeno da su pripadali nestalom zrakoplovu", rekao je Rahman.Glavni istražitelj malezijske policije nije isključio mogućnost otmice zrakoplova.

Istražuju se svi pokazatelji koji upućuju na mogućnost da je Boeing 777 skrenuo s rute.Malaysia Airlines je u poslednjem prošlogodišnjem tromjesečju imala gubitak od 1,17 milijardi ringita (360 milijuna dolara), što je bio četvrti uzastopni kvartal te kompanije s minusom. Kompanija se već godinama bori sa gubicima i oštrom konkurencijom ponajprije niskotarifnog avioprevoznika AirAsia. Analitičari pak za loše rezultate kompanije krive neefikasnu Upravu, sindikate nespremne na nužne promjene, ali i petljanje vlade u poslovanje tvrtke.Inače, kompanija ima flotu od 105 zrakoplova, kojima opslužuje letove prema 65 destinacija, a u njoj radi više od 19,5 tisuća radnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close