Sin osnivača IKEA-e preuzima brigu o kompaniji

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 18. travanj 2016. u 11:15
Švedski trgovac namještajem najavio reformu zamršene strukture/ REUTERS

Za cjelokupno poslovanje do sada je bila zadužena tvrtka INGKA koja će veći dio zaduženja prenijeti na Inter IKEA-u, vlasnika brenda.

Poznati švedski lanac trgovina namještaja IKEA, koji posluje u 43 zemlje diljem svijeta, najavio je promjenu složene organizacijske strukture postavljene prije tri desetljeća. Cilj je, javlja Reuters, prilagođavanje poslovanja tržišnim uvjetima i promjenjivom ukusu potrošača.

U priopćenju od 250 riječi koje nije privuklo osobitu pažnju medija IKEA je objavila kako planira transferirati vlasništvo nad dijelom svojih operativnih entiteta na malu tvrtku sa sjedištem u Nizozemskoj koja od prošlog lipnja drži vlasništvo nad IKEA-inim brendom. 

 

160tisuća

zaposlenika broji IKEA koja ima trgovačke centre u 43 države

Veliki je franšiza malog
Radi se o tvrtki Inter IKEA kojom predsjeda Mathias Kamprad, najmlađi sin utemeljitelja kompanije. Osnivač kompanije Ingvar Kamprad prije više od 30 godina je gotovo cjelokupno IKEA-ino poslovanje prenio u INGKA Holding kojim upravlja nizozemska zaklada. S druge strane, Kamprad je IKEA-ino intelektualno vlasništvo pohranio u drugu tvrtku, Interogo.

Ta je tvrtka, pak, u vlasništvu lihtenštajnske kompanije Inter IKEA. INGKA za korištenje brenda i poslovnih procesa plaća Inter IKEA-i tri posto svog prometa. Tehnički, INGKA je franšiza Inter IKEA-e, ali posluje kao samostalna trgovačka kompanija. Kamprad je ovaj ponešto komplicirani sustav upravljanja opisao kao sustav zaštite kojim IKEA izmiče opasnosti od preuzimanja. Promjene koje prenosi Reuters najavljene su za rujan ove godine.

Porezno motivirano
U skladu s njima, INGKA bi upravljala samo trgovinama s posebnim fokusom na internetsku prodaju jer je i IKEA-ino poslovanje u ovom segmentu ugroženo velikim igračima poput Amazona. INGKA će, nadalje, svoje poslove projektiranja, proizvodnje i logistike prenijeti Inter IKEA-i. Iako IKEA tvrdi da su promjene rezultat nove prilagođene strategije kojom žele učvrstiti svoju tržišnu poziciju, odvjetnici tvrde da je u pozadini ipak financijska korist obitelji Kamprad.

Inter IKEA i INGKA, sa sjedištima u Nizozemskoj, IKEA-i već omogućavaju poslovanje u boljim poreznim uvjetima od ostalih trgovaca.  Bez obzira na sve potencijalne operativne rizike koje restrukturiranje kompanije nosi, ima i onih koji smatraju da je novi model ključ budućeg uspjeha. Anna Jonsson, izvanredna profesorica pri Sveučilištu Lund, smatra da će potonje ubrzati rast jer će Inter IKEA lakše zaposliti partnere ključne za pokretanje franšize na novim tržištima.

Komentirajte prvi

New Report

Close