Šest senatora traži odgovore od Yahooa

Autor: Tomislav Pili , 28. rujan 2016. u 21:59
Kompanija je potvrdila primitak pisma/REUTERS

Odjeci najvećeg hakiranja u povijesti.

Šest američkih senatora pismeno je zatražilo od izvršne direktorice Yahooa Marisse Mayer objašnjenje kako je moguće da je hakiranje 500 milijuna korisničkih računa prošlo nezamijećeno dvije godine. Senatori su u pismu naveli kako su uznemireni činjenicom da je kompaniji trebalo dvije godine da primijeti provalu u korisničke podatke. Podsjetimo, radi se o najvećem cyber napadu u povijesti koji se odigrao 2014., a Yahoo je o njemu izvijestio tek prošli petak.

Nazvavši kašnjenje "neprihvatljivim", senatori su naveli kako je ovo hakiranje tek jedno u nizu napada koji su utjecali na privatnost milijuna američkih korisnika, ali do sada najveći. "Korisnici su dali povjerenje kompanijama kada s njima dijele osobne i osjetljive podatke te očekuju poduzimanje svih neophodnih koraka zaštite tih podataka", stoji u pismu, a prenosi Reuters. Od Marisse Mayer senatori zahtijevaju osam odgovora.

Osim na pitanje kako je napad bio neprimjećen dvije godine, senatore zanima i što Yahoo poduzima da u budućnosti poboljša zaštitu podataka te je li kompanija dobila upozorenje od vladinih agencija o mogućim hakerskim napadima iza kojih stoje druge države. Yahoo je potvrdio primitak pisma. Skandal je tim neugodniji za Yahoo jer je novog vlasnika, telekomunikacijsku kompaniju Verizon, o napadu izvijestio svega dva dana prije javne objave. Verizon je kupio Yahoo u srpnju za 4,8 milijardi dolara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close