Šef Nissana ipak zadržao posao

Autor: Tomislav Pili , 20. svibanj 2019. u 10:43
Hiroto Saikawa, izvršni direktor/REUTERS

Neuspjeli pritisak Renaulta.

Japanski proizvođač automobila Nissan objavio je kako izvršni direktor Hiroto Saikawa ostaje na čelu, unatoč protivljenju najvećeg dioničara, francuske kompanije Renault koji se želi spojiti s Nissanom.

Čelnik Nissana tako će zadržati posao unatoč nizu vrlo loših financijskih rezultata kompanije. Saikawa je u tamošnjim korporativnim krugovima percipiran kao štićenik smijenjenog predsjednika Carlosa Ghosna, uhićenog u studenom prošle godine zbog sumnji u financijske malverzacije.

Prema navodima upućenih izvora, Hiroto Saikawa dugo se opirao ideji pune integracije Renaulta i Nissana koji sada tvore alijansu. Međutim, javna je tajna da su odnosi između dva partnera nakon Ghosnova uhićenja vrlo loši jer Renault nije dopuštao potpunu istragu financijskog stanja alijanse te je Ghosna još dva mjeseca nakon uhićenja držao na poziciji izvršnog direktora.

No, smirivanje tenzija trebala bi sugerirati promjena u upravnom odboru koji će sada brojati 11, a ne osam članova. Od toga će šest članova doći izvan Nissana.

Uz predsjednika Renaulta Jean-Dominiquea Senarda u odbor ulazi i Thierry Bollore, izvršni direktor francuskog proizvođača. Bolloreov ulazak ocijenjen je kao Nissanov veliki ustupak s obzirom da japanski menadžeri navodno imaju vrlo malo povjerenja u njega.

Jean-Domique Senard sjedi u Nissanovu odboru od izbora u travnju kada je zamijenio Carlosa Ghosna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close