Sanofijevo revolucionarno cjepivo na meti istrage

Autor: Tomislav Pili , 06. prosinac 2017. u 14:43
Filipinska vlada obustavila je program cijepljenja 730.000 djece i najavila istragu/FOTOLIA

Kompanija je u utorak objavila kako rizik pogoršanja stanja postoji u dva od 1000 slučajeva osoba koje su primile Dengvaxiju.

Francuska farmaceutska kompanija Sanofi doživjela je ozbiljan udarac nakon što se ustanovilo da prvo cjepivo u svijetu protiv denga groznice od kojeg Sanofi očekuje golem novac nije najsigurnije za upotrebu.

Cjepivo Dengvaxia u središtu je medijske pozornosti nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija najavila da će još jednom proučiti podatke o nuspojavama dok je filipinska vlada najavila pokretanje istrage o trenutno obustavljenom programu cijepljenja 730.000 djece.  Problem je iskrsnuo kada je proizvođač objavio kako je moguće da cjepivo ne pruža zaštitu kod osoba koje ranije nisu oboljele od denga groznice, a moguće je da im se u tom slučaju stanje i pogorša.

Sanofi je u utorak objavio kako je rizik pogoršanja stanja kod takvih osoba "moguć u dva od 1000 slučajeva" na petogodišnjem uzorku. No, i kod takvih slučajeva zabilježeno je izliječenje, dodala je kompanija. Podsjetimo, denga groznica tropska je bolest koju prenose tigrasti komarci, a godišnje od nje obole milijuni ljudi. Oko 20.000 zaraženih podlegne bolesti. Postoje četiri soja virusa, a oboljenje od jednog soja ne stvara imunitet od ostala tri soja.

Štoviše, smatra se da je klinička slika teža kod naknadnog zaražavanja s nekim od drugih sojeva virusa. Dengvaxia prvo je odobreno cjepivo protiv te bolesti, a Sanofi od njega godišnje očekuje i do milijardu dolara prihoda od prodaje. Razvoj cjepiva trajao je dva desetljeća, a kompanija je u istraživanje uložila 1,5 milijardi eura. Cjepivo je od 2015. odobreno u 19 država svijeta, a u upotrebi je u 11 država – Brazilu, Filipinima, Singapuru, Meksiku, Indoneziji, Tajlandu, Paragvaju, Peruu, Kostarici, El Salvadoru i Gvatemali.

Filipini su u program cijepljenja djece iznad devet godina uložili gotovo 70 milijuna dolara, ali ga je ministarstvo zdravstva obustavilo nakon vijesti o problemima s cjepivom. Analitičari u anketi Reutersa prije tih vijesti procjenjivali su godišnju prodaju Dengvaxije na približno 360 milijuna eura.  Neki analitičari očekuju da će te brojke sada značajno pasti. U utorak oko podneva dionica Sanofija na Pariškoj burzi gubila je dva posto i vrijedila je 73,63 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close