Rusija ostaje bez novca

Autor: Poslovni.hr , 17. travanj 2016. u 06:51
Foto: Thinkstock

Krediti su u posljednjih deset godina bili osnova ruskoga gospodarskog rasta. Sankcijama je kreditni obujam smanjen sa 700 na 470 milijardi američkih dolara.

 Rusija sve dublje upada u ekonomsku krizu. Prošle godine je ekonomski učinak opao za 3,8 posto. Svjetska banka očekuje da će ove godine opasti za dodatnih 1,9 posto. Pri tom je tu čitav niz problema. Na primjer, cijena nafte se u posljednje dvije godine prepolovila tako da država i naftne kompanije ubiru puno manje novca.

"S tako niskim cijenama nafte i zemnog plina ekstremno je teško financirati proračun", kaže za DW Stefan Meister, stručnjak za Rusiju u Njemačkom društvu za vanjsku politiku (DGAP). Vlada može zakrpiti rupe u proračunu samo ako uzima novac iz državnih rezervi, koje su prije nekoliko godina popunjene ogromnim profitom iz energetskog sektora.

Sankcije Zapada, koje su bile reakcija na aneksiju Krima i konflikt u Ukrajini, doprinose dodatnom pritisku. Oni su obustavili trgovinu, zbog čega trpe i njemačke ključne branše kao što su automobilska i strojarska industrija. Još bolnije za Rusiju je to što sankcije otežavaju financiranje investicija.

"Zapadne sankcije su onemogućile našim bankama i tvrtkama da uzimaju kredite u inozemstvu, i to ne samo u Europi već u cijelom svijetu", kaže Vladimir Milov, direktor moskovskog Instituta za energetsku politiku za DW. "Nitko nam više ne posuđuje novac, čak ni Kina", kaže Milov koji je također osnivač oporbene stranke "Demokratski izbor".

Krediti su u posljednjih deset godina bili osnova ruskoga gospodarskog rasta. Sankcijama je, kaže Milov, kreditni obujam smanjen sa 700 na 470 milijardi američkih dolara.

Ovaj ogromni gubitak kapitala je doveo do toga da je državna valuta rublja opala za oko polovicu u odnosu na dolar. Tu su još i strukturni problemi. Privredom vlada nekoliko velikih poduzetnika, koji su upućeni na politiku. "Postoje nedostaci za tržišnu konkurentnost, ali i nedostaci kada je riječ o pravnoj državi", kaže Meister za DW.

A to je postalo jasno i prije sankcija, još 2013., kaže energetski stručnjak Milov. "Rusko gospodarstvo već tada nije bilježilo rast. Ono zavisi od nekoliko državnih monopola koji nisu učinkoviti. A onda su na to još došle sankcije i pad cijena nafte. Ova tri čimbenika nam ne ulijevaju nadu da će idućih godina doći do gospodarskog rasta."

Rusko vodstvo želi upravljati prodajom državnih poduzeća i planira najveći val privatizacije posljednjih godina. No, u svakom slučaju ne planira prodati većinski udio u kompanijama.

Najveće pitanje je kada će Rusija ostati bez novca. Sredstva iz državnih rezervi bi mogla nestati krajem ove godine, kazao je početkom 2016. ministar financija Anton Siluanov. Ako cijene nafte ne skoče, Rusija bi ovako mogla egzistirati "još dvije tri godine", procjenjuje Stefan Meister. Ali, kola ipak idu prema provaliji. Jer, promjena smjera u ukrajinskom konfliktu ili okončanje sankcija Zapada se još uvijek ne očekuje.

Naprotiv, konflikti sa Zapadom mogli bi se još zaoštriti. "Jer, režim će tako pokušati skrenuti pozornost s ekonomske krize i kreirat će sve više vanjskopolitičkih konflikata, umjesto da se prave kompromisi i provode reforme", zaključuje stručnjak za Rusiju Meister.

Komentari (27)
Pogledajte sve

evo još jedan podatak koji vrlo vjerojatno niste znali. Vaš link …

Kažeš Snowden i Assange , dva lažova i manipulatora neokomunističke internacionale :):) Ali , hebiga , teško je to vidjeti kad si zasljepljen teorijama zavjere , Ickeom i ostalom bulumentom .



Cim se spominje ruska Vlada kao "rezim" onda odmah znam koliko je sati. Radi se o jos jednom propagandnom pamfletu protiv Rusije. Sad kad su donijeli zakon da se proizvodjaci GMO proizvoda tretiraju kao teroristi, sad su jos veca kost u grlu zapadnih korporacija.

Informiraj se malo o stanju u Rusiji, individualnim slobodama, slobodi medija itd. itd. prije nego počneš pisati gluposti. Usprkos povećeg broja likvidiranih ili pozatvaranih boraca za slobodu i demokraciju u Rusiji, još uvijek postoji pregršt disidenata koji iz sigurnosti koju im pružaju strane zemlje detaljno pišu o tragičnom stanju u kojem im se nalazi zemlja. O invaziji tenkovima na Gruziju i Ukrajinu te blitzkrieg aneksiji Krima, usprkos Budimpeštanskom memorandumu iz 1994 po kojem su se Ukrajinci odrekli svog svojeg nuklearnog arsenala u zamjenu za garanciju teritorijalnog integriteta zemlje, da ne govorimo.
[/quote]
A cuj ovog indijanca, disidenti su u sigurnosti drugih zemalja kazes, reci to Snowdenu i Assangeu. Na Zapadu je bas bajna situacija, pogotovo po pitanju slobode medija. Bit ce da ti GMO malo u glavu udario.

Twixer jako si naivan i indoktrriniran. Zato smo i prosli tako u siriji kako jesmo. Sada sve svi cesu po glavi kako i zasto. Zato sto su mislili da se nafta iz ruske stepe i polarnog kruga vadi lopatama, rakete interkontinentalne koje su random walk ravno iz pakla se rade od papira i rusija nema pameti i znanosti. E pa sada umjesto da smo cas posla dobili rat u siriji imamo milione izbjeglica na nasim.vratima i koji ce se opet sutra pojaviti ako se to neukim rusima prohtije. Da se barem njihovi oligarsi bore samo za resurse .sto mislite tko su svi.oni izbjeglice ? Hoce li nas te izbjeglice ojacati ili oslabiti ? Od cega bjeze ? Tko ih je otjerao. ? Iz kojih gradova su pobjegli ? Bjeze li pobjednici ili gubitnici ?
Pobjegli su oni koji su izgubili. Bjezi ISIL. Mislim da su EU i SAD i mi skupa s njima podcijenili Ruse.

New Report

Close