Rusija i Indija jačaju ekonomsku suradnju

Premijer Indije Narendra Modi i ruski predsjednik Vladimir Putin, Foto: REUTERS Premijer Indije Narendra Modi i ruski predsjednik Vladimir Putin, Foto: REUTERS

Dvije zemlje surađivat će na području nuklearne energije, obrane te vađenja nafte i plina

Ruski predsjednik Vladimir Putin i indijski premijer Narendra Modi dali su u srijedu u Vladivostoku “novi zamah” gospodarskoj suradnji najavivši partnerstva na području nuklearne energije, obrane te nafte i plina. Dvojica čelnika razgovarali su u četiri oka i potom zajedno sa izaslanstvima na margini Istočnog gospodarskog foruma, velikog poslovnog skupa koji Rusija održava petu godinu zaredom u cilju poticanja razvoja svojeg golemog Dalekog istoka.

Indijski premijer rekao je da želi iskoristiti “povijesnu priliku” za jačanje trgovinskih odnosa i poticanje investicija između dviju zemalja. Putin je kazao da je riječ o prilici da se potvrdi da se može pronaći partnere izvan kruga zapadnih zemalja, s kojima nema dobre odnose. Kazali su da Moskva i New Delhi planiraju zajedno proizvoditi civilni zrakoplov, te da razmatraju mogućnost zajedničke proizvodnje nuklearnog goriva. Surađivat će i u proizvodnji i distribuciji nafte i plina, zatim na području obrane, kao i u proizvodnji dijamanata te turizmu. Rusija je pozvala Indiju da sudjeluje u projektima proizvodnje ukapljenog plina na Arktiku i dvije zemlje pokušat će uspostaviti zajedničku zonu slobodne trgovine, jer je njihova razmjena 2018. iznosila samo 11 milijarda dolara.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve