Rekord u spajanjima u devet mjeseci

Zbog trgovinskog rata u srpnju je odustao Qualcomm/REUTERS Zbog trgovinskog rata u srpnju je odustao Qualcomm/REUTERS

Vrijednost na 3,3 bilijuna dolara, no aktivnosti usporile u trećem kvartalu.

Vrijednost spajanja i preuzimanja kompanija u svijetu dosegla je rekordni iznos u prvih devet mjeseci ove godine, no primjetno je snažno smanjenje u trećem tromjesečju zbog rastućih trgovinskih tenzija.

 U dosadašnjem dijelu godine zaključena su spajanja i preuzimanja kompanija u vrijednosti 3,3 bilijuna dolara što je 39 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Porast "šopinga" u korporativnom svijetu motiviran je željom kompanija za prilagodbom na tehnološke promjene, ali i niskim troškovima zaduživanja te rastom potrošačkog povjerenja.

Međutim, trgovinske napetosti između Kine i SAD-a rezultirale su financijskim i regulatornim nesigurnostima u vezi nekih spajanja što se odrazilo na primjetno smanjenje u razdoblju od lipnja do rujna.

Naime, u trećem kvartalu vrijednost spajanja i preuzimanja dosegla je 783 milijarde dolara što je 35 posto manje nego u drugom tromjesečju. Ako se usporedi s godinom ranije, vrijednost zaključena u prošlom tromjesečju niža je za šest posto.

K tome, broj zaključenih ugovora - njih 9135 - najniži je od 2013. godine. Gledano po regijama, Amerika s više od 368 milijardi dolara znatno nadmašuje ostale dijelove svijeta. To je 14 posto više nego godinu ranije. Objavljeni sporazumi u Europi od 151,4 milijarde dolara manji su za 14 posto dok Azija bilježi pad od 38 posto na 185 milijardi dolara. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve