Rast kineskog BDP-a od 7,4 posto najsporiji u 24 godine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. siječanj 2015. u 09:38
Foto: Thinkstock

Unatoč tome, nije postignut vladin cilj o rastu u 2014. za 7,5 posto, nakon što je godinu dana prije gospodarstvo poraslo 7,7 posto.

Kinesko gospodarstvo poraslo je lani 7,4 posto, što je najsporiji rast u 24 godina, a posljedica je hlađenja tržišta nekretnina i slabljenja domaće potražnje, pa se i u ovoj godini očekuje usporavanje rasta.

U utorak je objavljeno da je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u četvrtom lanjskom tromjesečju iznosio 7,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i nešto više nego što se očekivalo.

Unatoč tome, nije postignut vladin cilj o rastu u 2014. za 7,5 posto, nakon što je godinu dana prije gospodarstvo poraslo 7,7 posto.

Usporavanje rasta kineskog gospodarstva posljedica je nedovoljno jake domaće potražnje, kao i slabosti inozemne. Zbog toga su kineske vlasti uvele niz manjih, ali ciljanih mjera za oživljavanje gospodarstva, što je djelomice dalo rezultate.

Osim podataka o BDP-u, danas je objavljeno da je promet u kineskoj trgovini na malo u prosincu porastao za 11,9 posto na godišnjoj razini, a više od očekivanja ojačala je i industrijska proizvodnja, 7,9 posto.

Međutim, investicije u fiksni kapital, koje predstavljaju glavni pokretač kineskog gospodarstva, porasle su lani 15,7 posto, manje nego godinu dana prije i najsporije u 13 godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close