Pusić: Srbiji i Makedoniji datum pregovora, Kosovu SSP

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. svibanj 2013. u 15:06
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Vesna Pusić u Dublinu na konferenciji “10 godina od Soluna” istaknula je da Srbija i Makedonija trebaju dobiti datum, a Kosovo započeti pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Nekad smo na EU gledali kao na bijeg sa Balkana, ali danas je članstvo zapravo mogućnost da sve zemlje regije preuzmu odgovornost za vlastitu stabilnost i budućnost, rekla je potpredsjednica vlade i šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić u Dublinu na konferenciji "10 godina od Soluna", dodavši da Srbija i Makedonija trebaju dobiti datum, a Kosovo započeti pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

"Pregovarački proces nije važan radi dobivanja punopravnog članstva, nego zbog izgradnje institucija države i reformi", kazala je ministrica na konferenciji, navodi se u priopćenju MVEP-a.

Cilj konferencije u Dublinu koju organizira irsko predsjedništvo EU-a osvrtanje je na napredak u proširenju Unije učinjen posljednjih deset godina, na zapreke, ali i izglede za završetak projekta proširenja, kao i na promjene u europskoj politici prema proširenju uopće, a posebice prema zapadnom Balkanu.

Irsko predsjedanje poklapa se s 10. godišnjicom summita EU-zapadni Balkan u grčkom Solunu, kada je usvojena i Solunska agenda u kojoj su šefovi država i vlada EU-a ponudili "nedvojbenu potporu" europskim izgledima zemljama spomenute regije, naglašavajući da je "budućnost Balkana unutar Europske unije".

"Daljnje proširenje je zapravo ponovno europsko ujedinjenje koje je započelo padom Berlinskog zida i završetkom hladnog rata" rekla je Lucinda Creighton, irska državna ministrica za europske poslove, otvarajući konferenciju. Naglasila je kako sve države članice moraju praktično pomoći zemljama zapadnog Balkana.

Potpredsjednik irske vlade i ministar vanjskih poslova Eamon Gilmore kazao je pak, kako "svaka zemlja treba mjeriti prema njezinim vlastitim postignućima", ali i da se EU treba uvjeriti u konkretnu implementaciju i napredak.

Štefan Fuele, europski povjerenik za proširenje kazao je kako je "dublji politički konsenzus uvijek značio brži proces priključenja".

Komentirajte prvi

New Report

Close