Prodaju BH Telecom i HT Mostar za gradnju autoceste

Autor: Poslovni dnevnik , 28. svibanj 2015. u 22:00
Izrađuje se projekcije buduće tržišne pozicije telekoma na kojoj će se temeljiti krajnja odluka

Novac od prodaje udjela FBiH u dva telekoma uložio bi se u nastavak gradnje Koridora 5C, odnosno probijanje dva tunela.

Federalna vlada ozbiljno razmišlja o djelomičnoj ili potpunoj prodaji telekom operatera, a novac od prodaje uložit će u probijanje tunela Vranduk i Prenj, rekao je za Federalnu televiziju Fadil Novalić, premijer Federacije BiH (član SDA).

Prema njegovim riječima, prije odluke o prodaji kompanija HT Mostar i BH Telecom uslijedit će ocjena poslovanja i budućnosti operatera, nakon čega će se znati po kojoj cijeni, kada i kome će se prodati dvije kompanije. "Pitanje je kakva je budućnost telekoma. Jednu međunarodnu kompaniju smo zamolili da dođe i napravi presjek poslovanja i projekciju šta bi moglo biti u budućnosti na tržištu BH Telecoma i Eroneta. Na temelju toga će se reći što će se uraditi. Prodati djelomično do 41 posto poduzeća, potpuno ili ostaviti", kaže Novalić, koji je ranije tvrdio da neće prodati BH Telecom sljedeće četiri godine.

Federalni premijer kaže da se Autoceste FBiH koje grade Koridor 5C ne mogu više zaduživati i da se zato rodila ideja o prodaji telekoma i ulaganju u autoceste. Međutim, teško da će premijerova ideja dobiti potporu diljem BiH. Prvi se javno usprotivio Enver Bijedić, član Predsjedništva SDP BiH i bivši federalni ministar prometa i komunikacija, koji je rekao da bi prodaja telekoma bio poguban potez.

On smatra da je prodaja BH Telecoma nerazumljiva i zbog toga što se gradnja koridora 5C može nastaviti i uz minimalna dodatna zaduženja Autocesta FBiH, kao i iz dobiti kompanije. Iako FBiH može samostalno prodati svoje udjele u dva BiH telekoma, pitanje je kakav bi stav zauzeli drugi vlasnici dionica. U slučaju BH Telecoma to su PIF-ovi i mali dioničari, dok dionice HT Mostara imaju hrvatski T-HT, Hrvatska pošta i mali dioničari. 

Zahtjevan projekt

SDP BiH: Za autocestu bolja koncesija od prodaje telekoma

Iako je izgradnja dionice Koridora 5C prema Mostaru zahtjevan i skup projekt, moguća je uz već ponuđene načine financiranja, kao što je koncesija, a sigurno je da bi bilo dovoljno zainteresiranih kompanija s obzirom na planirani promet na toj dionici autoceste, mišljenje je Envera Bijedića, člana Predsjedništva SDP BiH.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close